pondělí 2. února 2009

Svíčková poprvé!!!

--- V poslední době jsem si začala připadat jako dobrá kuchařka… a to se nechvástám. Mé pokrmy byly vždy velice chutné a zdařené a tak jsem se začala cítit nepřekonatelná a to mě přimělo vyndat recept na svíčkovou od tchyně, kterou mám schovanou již minimálně půl roku… no co, nejsem žádný béčko, když to zvládne ona, tak já taky… cítila jsem se natolik, že jsem si dokonce namlouvala, že od mého prvního pokusu už Milovaný nebude chtíti jinou, ani tu od maminky!!! Minulá sobota měla být dnem D!!! V pátek byla u mě na návštěvě babička, tak mi ještě udělila nějaké cenné rady. Hned poté, co opustila byt, jsem se pustila do přípravy. No musí se to přeci den předem naložit, to je jasný ne… a prošpikovat maso, na to hlavně nezapomenout.. jasan, levou zadní!!! Ty vole, jsem netušila, jaká je fuška prošpikovat maso, obzvlášť když má člověk nůž tak tupý, že by s ním neuřízl ani kus másla… no ale po půl hodině jsem tam ten špek našťouchala (doslova) a pak už to byla hračka… osolit, opepřit (toho jsem se trochu bála, mám tendenci to s pepřem přehánět a zrovna ostrá svíčková by asi nebylo to pravé ořechové), nové koření, bobkový list, pepř vcelku a nastrouhanou zeleninu – hodně zeleniny, vodu, ocet… no a bylo naložíno… Druhý den jsem začala péct a přišlo mi to tak jednoduché. Vlastně stačilo jen občas vlézt do trouby, otočit maso a přilít vodu… No jak říkám – prostě hračka!!! Tak po dvou hodinách a něco bylo dopečíno, tak teď rozmixovat zeleninu (to byl trochu problém, poprvé jsem držela v ruce náš nový ruční mixér, moc jsem mu nedůvěřovala, ale nějak jsem to společně zvládli), maso nakrájet na plátky (opět problémy s tupými noži – takže maso spíše natrháno nežli nařezáno), do omáčky přidat smetanu, dochutit (někdo říká, že se to nedochucuje cukrem, někdo že ano, tak jsem si vybrala ano) cukrem, citronem…. Ježiš ta byla krásná, jen se na mě smála… a jak voněla!!! Úplně božsky!!! Začala jsem nandavat, a jak říkám vonělo to a vypadalo to krásně, Milovanému se sbíhaly sliny, já na sebe byla pyšná… Škoda jen, že se to nedalo žrát!!! Něco hodně zásadního tomu prostě chybělo!!! Nemám ráda nezdary, jakmile se mi něco nepovede napoprvé, tak na to seru. Podruhé už do toho nejdu!!! Tento víkend se mi povedlo připálit škubánky!!! Ano, čtete dobře – škubánky, takové začátečnické jídlo, které jsem hravě zvládala už ve čtrnácti… Mé kuchařské sebevědomí je na bodu mrazu!!!

14 komentářů:

  1. No já do toho taky poprvé a naposled v životě zapomněla vrazit ocet a bylo to fakt hnusný... :)

    OdpovědětVymazat
  2. já tam ale dala všechno!!! Tak to mi řekni... máma mi říkala, že je málo kyselá, ale já tam dala octa tolik, co mi říkala babička a ještě k tomu navrch citron... tak to mi pověz...
    ale zřejmě jsme zajedno v tom, že podruhé už ne... :o)))

    OdpovědětVymazat
  3. yamaha - suzuki3. února 2009 v 2:20

    Ale alespoň byla hezká vzhledově. Už si viděa co dokáže ze smetany udělat citron nebo ocet? fůjjj... buď ráda, že se ti to nesrazilo.. alespoň jedna pozitivní věc ne?

    OdpovědětVymazat
  4. k čemu taková pozitivní věc, když to nebylo k jídlu? já tu svíčkovou nedělala, abych se na ní dívala!!!
    Kdyby se srazila, tak by mě to sralo míň, než že tak dobře vypadala, ale chuťově byla na dvě věci!!! :o)))

    OdpovědětVymazat
  5. Buď v klidu, já neumím ani ty škubánky... u mě holt niky nemůže platit, že láska prochází žaludkem :-)

    OdpovědětVymazat
  6. ona je to taky pěkná blbost... láska prochází často úplně jinudy :o)))

    OdpovědětVymazat
  7. Vyprdni se na svíčkovou, co třeba mexická rýže?;-)))

    OdpovědětVymazat
  8. taky jsem jelito. dělala jsem jí podle Babicových dobrot, navlas stejně, jak bylo psáno a nic moc. nechápu. jestli si vzpomeneš a vložíš email, vložím ti přesný návod (pro debily!!!) na svíčkovou, kterou jsem si vymyslela a která je jednoduchá, rychlá a myslím i že dobrá.

    OdpovědětVymazat
  9. Sabina: jo to je dobrý nápad!!! Tu už jsem dlouho neměla! :o))

    Lucka: můj mail: sjarmilka@seznam.cz
    Babicovy dobroty, jo? Hmmm tam mívaj takový rychlovky, že to by se snad nemohlo pokazit:o)

    OdpovědětVymazat
  10. hehe, vidíš, já to zkazila:-))tedy, jíst se to dalo, ale čekala jsem od toho větší zázrak. svíčkovou pošlu zítra.
    jestli je Jarmilka opravdu Jarmilkou, tak vše nejlepší k svátku:-))

    OdpovědětVymazat
  11. Jarmilka sice není Jarmilka, ale stejně děkuje!!! :o)))

    OdpovědětVymazat
  12. co blázníš, jednou se Ti něco nepovede a Ty to vzdáš? To se mi k Tobě nehodí:o)! Já teda umím !jedině! svíčkovou, ale dělám to jinak, maso nešpikuju (ani nevím, co to znamená:o)), prostě to dělám jako mamka a mužík říká, že je daleko lepší než od jeho maminky. A poprvé se mi taky nepodařila - jaksi jsem myslela, že se to dusí, jako polívka a dala jsem tam tolik vody, že z toho nemohla být omáčka ani za pět let vaření:o)).

    OdpovědětVymazat
  13. když zrovna v tom vaření moc trpělivosti nemám:o))
    no jenže ty jsi věděla, kde jsi udělala chybu a příště se jí mohla vyvarovat... ale já o žádné chybě nevím!!! takže nevím, jak bych to příště měla udělat jinak:o((

    OdpovědětVymazat
  14. U nás vaří složitosti, k nimž řadím svíčkovou, přítel. Takže naše potencionální děti budou jednou říkat \"svíčková jak od tatínka\".

    OdpovědětVymazat