čtvrtek 17. září 2009

My si ale umíme pochutnat...

odpady a jiné laskominy.V poslední Instinktu jsem četla zajímavý článek. Bylo to o potravinách v Čechách. Jak jíme salámy a párky, ve kterých není maso, jogurty, ve kterých není mléko, ovoce a zeleninu, které nejsou čerstvé a tak dále a tak dále… ty výrobci jsou ale hajzlové, říkala jsem si… Pak článek pokračuje dál o tom, jak jsou výrobci omezovaní supermarkety, které stanoví cenu, za kterou zboží vykoupí a ta cena je tak nízká, že výrobce prostě náklady musí snížit, pokud rovnou nechce podnikání položit. No a tak vymění dosavadní suroviny za levnější a tím snižuje kvalitu… ty supermarkety jsou ale sráči… rejžujou na všem, na čem se dá, říkala jsem si… A čtu dál a nestačím zírat. Český člověk dává přednost nekvalitním výrobkům. Schválně si je kupuje, protože jsou samozřejmě výrazně levnější. Takže výrobci a supermarkety vlastně snížením kvality výrobku vyhovují přáním českého spotřebitele… Ovoce, které se dováží z ciziny, je vlastně odpad. Krásné čerstvé ovoce je posláno do Rakouska a jinam a čeští dovozci jezdí schválně nakupovat již vyřazené ovoce za výrazně nížší cenu. Krásné čerstvé ovoce za vyšší cenu by si v Čechách nenašlo odbyt. Výrobce Algida vyrábí dva druhy známé zmrzliny Magnum, jedna je s mléčnými tuky a jedna s rostlinnými. Zkuste hádat, která se posílá do Čech??? Nejhorší kvalitu mají výrobky typu - Albert má své výrobky značky Albert, které jsou výrazně levnější než ostatní sračky, které v marketu prodávají!!! Tak ty jsou nejvíc nejsračkovější (ty tedy nekupuji vůbec)!!! Stěžovala jsem si na to Kolegyňce, jací jsou Češi blbouni, že šetří i na svém zdraví… ve všem jsou samá éčka, žádný vitamin, prostě nic… ona mi s klidem odvětila, že jí to ale chutná. Ona je na Vysočinu, kterou si kupuje, zvyklá a žádnou jinou by nechtěla! A já si s hrůzou uvědomila, jak to mám s domácími kuřaty od tchýně! Já je s Kadeřnicí vyměňuju za mražená kuřata z Penny Marketu!!! Mně ty domácí totiž nechutnají! Jsem taky zvyklá na šmejdy!!! Jsem požírač sraček!!! Ale když jdu nakupovat, tak se na ceny nekoukám. Já kupuji to, co mi chutná a ne to, co je levné!!! Takže v době, kdy najednou byl sýr dražší nežli salám, jsem pořád kupovala sýry, protože nám prostě chutnají víc (po přečtení článku už vím, proč nám sýr chutná víc a proč je dražší, i když je to ale pořád ještě sračka). Kupuji si Bio jogurty, protože mi chuťově vyhovují a kupuji je i přesto, že mě Milovaný (rodinný pokladník :o)) upozornil, že jsou mnohem dražší nežli Jogobella, kterou kupuje on. Doteď jsem si ovšem myslela, že když si koupím párek, tak je tam víc masa nežli nějakých ucmunděných 20%, které tam opravdu jsou… A víte, co je nejsmutnější? Je to tak a bude to tak!!! Tak dobrou chuť!!! Právě jsem snědla „zdravou“ zeleninku z Penny Marketu s „éčkovým“ farmářským dresinkem…

13 komentářů:

  1. Jenze Ty na penize koukat nemusis-to je v poradku,jenze vem si rodinu s dvema detmi,co na to koukat musi.ted nemluvim o nas,my na jidle nesetrime a da se rici,ze deti maji po cely rok ovoce ,zeleninku na kterou si ukazou.Takze problem nebude v nabidce,ta je umerna poptavce.Lidi nemaji penize,ale jist musi.Ze setri na svem zdravi-je pravda,jenze jinak by zrejme nevysli s penezi :-))

    OdpovědětVymazat
  2. to je jasný, že někdo na cenu koukat musí... ale takových lidí přeci není 90%, aby se vůbec nevyplatilo dovážet a vyrábět kvalitní zboží!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Moje paní také čte složení výrobků, které nakupuje.
    Pořídili jsme si na to u Vietnamců pěkné skládací lupy - ona do kabelky, já do kapsy.
    A nakupovací rozhodnutí je pak kombinací úvah o složení, ceně a chuti onoho zboží.

    OdpovědětVymazat
  4. Me se libi vyrobky Fair Trade,jenze nejsou bohuzel moc videt :-(

    OdpovědětVymazat
  5. Milan: složení výrobku? Vždyť u poloviny věci nevim, co to je... a těm poměrům taky moc nevěřim... četla jsem, že i energetickým hodnotám se nedá věřit... asi přestanu buď jíst nebo číst :o)

    Cheorchia: tak to neznám vůbec!

    OdpovědětVymazat
  6. Ja myslim, Jarmilko, ze kdo ji vseobecne zdrave ( ovoce, zelenina, libovy maso, neprezira se atd atd, je toho hodne) tak kdyz si da obcas parek, je to docela fuk kolik masa tam opravdu je. A naopak : kdo se cpe denne salamem a rohlikama, tam uz je to fuk jaky jsou \"znacky\" ci kvality....

    OdpovědětVymazat
  7. a taky si nemyslim ze drahy, nerovna se vzdy automaticky kvalitni...

    OdpovědětVymazat
  8. L. to vyjádřila asi nejlíp...
    Cheo: že lidi nemají peníze proto kupujou blafy to jsou jen výmluvy... nejdražší jsou totiž právě ty blafy... salámy, konzervy a spol.
    Jarmilko: tak přesně to by ti mělo být podezřelé, když vůbec nevíš co jsou to ty jednotlivé položky ve složení výrobku...

    jinak naprostý souhlas s tímto článkem, řečeno slovy Zdeňka Pohlreicha: \"Co tenhle národ sežere, to je k nevíře...\"

    OdpovědětVymazat
  9. Uf tak to jsem ráda, že se ty kvalitní věci vozej k nám. :D Dostala jsem hlad... Achjo, už žeru i v noci.

    OdpovědětVymazat
  10. L.: jak píšu - ovoce a zelenina (pokud tedy nemáš z vlastní zahrádky) se k nám dováží ve velice špatném stavu... maso je vyhnané bůhvíčím (pokud nemáš domácí)... ale já to maso mám prostě radši z krámu... to domácí je na mě asi moc masové!!!

    PJ: no ale to bych musela pojímat podezření snad u všeho, co kupuji :o)

    Wien: já žeru, kdykoli jsem vzhůru a to jsem někdy i v noci, takže jsem na tom stejně :o))
    tak se pěkně nadlábni... když jdu v Rakousku do marketu, tak se ocitám v jiném světě... to ti opravdu závidím :o)

    OdpovědětVymazat
  11. Kdyz jsem videl ajeden poradů Jste TO,co jite\" ,tak si tam pan stezoval,ze ta zdrava strava ho prijde na o mnoho vic,nez ta nezdrava,zrejme proto si to \"pamatuju takhle\" .:-)

    OdpovědětVymazat
  12. jo, na tom něco bude.Co jsem začala hlídat, co smí k nám do lednice a co ne, tak mi taky nějak nezbejvá na botičky.-((

    OdpovědětVymazat
  13. Lorr, a nebude to náááhodou tím, že to nezdravé, co jste dřív jedli s manželem oba, kupuješ pořád stejně (pro něj) a sama kupuješ \"navíc\" ty zravé věci? ;-)

    jo a doufám že nekupuješ nesmyslně předražené výrobky s cedulkou \"BIO\"

    já si i nadále stojím za tím, že jíst zdravě vyjde levněji

    Nedávno jsem koupil velkou hlavu květáku, měl jsem ho na na dva obědy
    počítej schválně se mnou jo?
    1 velkej květák 18,-
    1 kg brambor 6,-
    5 vajec (tady si nejsem jist cenou tak zaokrouhlím schválně nahoru) 20,-

    špetku soli do toho fakt počítat nehodlám

    Mě vychází 44,- Kč a protože toho byla fakt hromada, měl jsem na dvakrát, takže jeden oběd 22,- Kč.

    nějaké další dotazy?

    Nekupuj konzervy, salámy, polotovary, sladkosti, čipsy a spol. a uvidíš jakou hromadu peněz ušetříš

    OdpovědětVymazat