pátek 11. prosince 2009

Člověk si myslí, že ví a přitom nic neví!

-Minulý půlrok pro mě byl obdobím nečekaných objevů. I v téměř 28 letech člověk zjistí, kolik věcí ještě neví! Nechci tu tvrdit, že jsem si někdy myslela, že vím všechno. Spíš bych řekla, že jsem si myslela, že vím všechno, co každé normální malé dítě! A není to pravda!!! A to nejsem žádný debil. Tak čtěte dál! Poznání číslo jedna: Na zahrádce na naší chatičce máme odjakživa šnitlík. Babička nám ho vždycky dávala na chleba s máslem nebo Lučinou. Před časem se začaly vyrábět pomazánková másla s různými příchutěmi. Oblíbila jsem si pažitkové. Pravidelně si ho kupuji už nějaké dva roky… a tuhle jsem se tak zadívala na obrázek na pažitkovém Gervais a říkám Kolegyňce: „Hele ona na obrázku ta pažitka vypadá úplně stejně jako šnitlík!“, nemusím snad psát, že si Kolegyňka myslela, že si jen tak dělám prdel! Jaké překvapení pro ní bylo, když zjistila, že jsem to myslela naprosto vážně!!! Pažitka = šnitlík!!! Já to nevěděla! Poznání číslo dvě: Česnek neroste na keříku jako rajče… njn česnek jsme na zahrádce zase nikdy neměli!!! Poznání číslo tři: To bylo před třemi dny, kdy jsme se v práci začaly s Kolegyňkou a kolegyní bavit, že by se nemělo jíst sušené ovoce, že v něm je hrozně cukrů. Já poslední dobou jím hodně ořechů s rozinkami. Tak jim říkám, že sušený ovoce nejim, takže v klidu. „A co ty rozinky, kterýma se skoro denně láduješ?“… strašně jsem se divila, proč bych nemohla rozinky, že to přeci není ovoce! Nikdy jsem neslyšela, že by jedl někdo rozinky jiné než sušené. Koukaly na mě, jako bych spadla z višně! „A co je asi hroznový víno, ty debile?“… najednou jsem to byla já, kdo spadl z višně! Tak oni jsou rozinky sušený hroznový víno? Možná kdybych je znala jako hrozinky, tak by mě to někdy napadlo!!!! Tak to mi bylo pěkně trapný!!! Poznání číslo čtyři: U Wien na blogu jsem se dozvěděla, že „kdo s koho“ se píše opravdu se S!!! I jsem si to ověřila v pravopise, jak jsem tomu nechtěla věřit! I když tohle by asi normální malé dítě nevědělo!!! To je síla, co? Milovaný vůbec neví, co si vzal! A nejhorší na tom je, že nejvíc mě vyšokovalo asi to „kdo s koho“! Stydím se, ale dám to sem! Vy mě přeci neznáte a nikomu to na mě nebonznete! :o))

17 komentářů:

  1. Existují jen Rozinky. Je to z německého die Rosinen.
    I když to samozřejmě hrozně svádí tam to \"h\" nacpat a myslet si, že to souvisí se slovem \"hrozen\". Ale nesouvisí, i když se to z hroznů dělá.
    Tož tak.¨
    Doporučuji čítat si ve volných chvílích v etymologickém slovníku.
    Je to velká zábava.

    OdpovědětVymazat
  2. pravidla českého prvopisu povoluje oba tvary: rozinka i hrozinka!

    OdpovědětVymazat
  3. Nic proti...ale nejsi náhodou blondýna? :-D I když fakt všechna čest, žes to tu napsala.

    OdpovědětVymazat
  4. Klid, jarmilko, ohledně posledního kommentu mi můžeš věřit, že nejblbější holka, kterou jsem kdy poznala, byla havraní bruneta; barvou vlasů to není:-D

    OdpovědětVymazat
  5. Kašli na ně, hlavně, že máš všech 5 pohromadě (teď to ale nemylím jako urážku nebo ironicky, ale jako holý fakt - usuzuji z toho, že si tu u tebe stráááášně ráda počtu), pche, já bych zas to tvoje účto apod. nepochopila, nemám logické a matematické myšlení:(, tak co ...

    OdpovědětVymazat
  6. A ja nez jsem mela deti jsem si myslela,ze je Runcajz a ne Rumcajz a taky jsem to do 28 let prezila.Tomas mi musel vysvetlit,ze HTS neni nejaka hasicska smernice,ale Hmotnost Tisice Semen-jakoze v zemedelstvi..atd..atd...,vis,neni hloupe se zeptat,je hloupe delat chytreho,kdyz nejsem :)!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Jarmilko tohle je úplně normální, kdyby člověk věděl všechno, nemuseli by existovat školy :) ... jak má člověk vědět, že rozinky jsou z vína, dokud mu to někdo neřekne a tohle se ve škole stejně nenaučíš. Takže být tebou jsem úplně v klidu.

    OdpovědětVymazat
  8. No, obdiv, že jsi to zveřejnila... Tohle totiž mi přijde jako úplně jasné věci (které ví každé malé dítě), na druhou stranu, nějaký ten \"zápich\" má sem tam každý...

    OdpovědětVymazat
  9. Myslím, že Cheorchie to napsala přesně - není hloupé se zeptat, ale dělat chytrého, když je člověk hloupý.
    Mě ten příspěvek teda vážně pobavil. :-)))
    A byl skoro celý takový krásně gastronomický :-)

    OdpovědětVymazat
  10. klid.-)))Hrozinky mám taky s \"H\".A je to asi dva měsíce, co tu byla kamarádka Starší (23 let) a u kafe se nám svěřila, že teprve zkouknutím filmu Bobule zjistila, že hrozinka je sušený hroznový víno.Taky jsme si nejdříve myslely, že si dělá prdel.-)))))))))))

    OdpovědětVymazat
  11. Mě nejvíc pobavil česnek. :D Ale každej by asi stvořil takovej seznam, takže klid. :)))

    OdpovědětVymazat
  12. Josefína: přesně tak. I když si nemyslím, že by to hrálo nějakou roli...

    Anuska: díky :o)

    Cheorchia: moje kámoška nedávno zjistila, že není libíček, ale libeček :o) roztomilá přezdívka její babičky!!!

    Medvídek: přesně, říká se sušený meruňky, sušený babány, sušený ananas... a najednou rozinky!!! Proč ne sušený hroznový víno? :o)

    squire: já nejblbější holku, kterou znám, tak to je blondýna :o)) ale nevím jistě, jestli pod tou blond nedřímá jiná barvička vlasů :o)

    Veber: třeba časem zjistíš, že nevíš něco ještě základnějšího než já... na druhou stranu - žila jsem bez těchto znalostí doteď a krásně bych bez nich žila dál :o)

    nominek: ano ano, hodně věcí v mém životě se točí kolem gastronomie :o)

    Lorrain: tak Bobule jsem nikdy neviděla! Takže jsem tuto informaci mohla získat už třeba loni a nemusela se v práci ztrapňovat! :o)

    Wien: no a neříkej, že by mu to na keříku neslušelo!

    OdpovědětVymazat
  13. Kopři, stejně jako cibule. :D

    OdpovědětVymazat
  14. Jo taky se mi občas stane, že mi něco docvakne, smaozřejmě něco, co je všeobecně známý, naštěstí se jen málokdy stává, že by mě u toho někdo přistihl...

    OdpovědětVymazat
  15. to já bývám i přistižena... vždycky se to totiž dozvím od někoho :o))

    OdpovědětVymazat