pátek 29. ledna 2010

Černý pasažér

-
Občas se po cestě do práce ráno potkávám s kolegou. Kolega je to velice milý a výřečný. Všude. Jen ne v MHD. Je to totiž zarytý černý pasažér!!! Takže to probíhá asi takhle. Přistoupím k němu do vagónu. Usmívá se na mě, je vidět, že mě rád vidí! A začneme konverzovat. A v tu chvíli vím, že mě poslouchá jen na půl ucha. Oči mu jezdí ze strany na stranu! Číhá, hlídá, jakmile někde v okolí někdo zvedne hlas nebo se semele nějaký neobvyklý šrumec, hnedka je v pozoru! Nikdy nejezdí v prvním ani poslední vagónu. Aby měl přehled ve vedlejších vozech, jestli tam kontroloři zrovna nešmejdí mezi cestujícími.
   Přestup na Můstku taky neprobíhá jen tak. Musíme pouze tím zadním méně používaným, protože tam je menší pravděpodobnost, že tam budou číhat. Pak dorazíme na cílovou stanici metra a čekáme na autobus. To je zóna, kde lístek nepotřebuje. Takže se na chvíli uvolní, začne mi vyprávět a při konverzaci mi i hledí do očí! Ale jakmile nastoupíme na autobusu, zostražití a zase nevnímá. Dneska jsem mu něco vyprávěla, když v tom mi na Jiřího z Poděbrad skočil do řeči: „Mám práci. Tamhle jsou tři revizoři, musím si jít koupit lístek.“, a opustil mě. Začala jsem tudíž tři muže sledovat a čekala, kdy začnou kontrolovat. Ale to oni ne. Oni se dál nenuceně bavili a naše platné průkazy a lístky jim byly úplně u prdele. Prostě tři normální chlapi jeli do práce. Kolega už začíná být trochu paranoidní!
   No řekněte! Nevyplatí se si to MHD radši zaplatit a jezdit bez stresu? Moci si číst, moci spát, moci jen tak pozorovat lidi a ne každého podezírat, že vytáhne odznáček a bude chtít pokořit vaší peněženku? Ale bývala jsem jako on. V 19 letech jsem začala jezdit do Prahy a jelikož jsem byla ještě studentka, dostávala jsem penízky od maminky. A jelikož jsem byla studentka kuřačka a kapesné nebylo dostačující, tak jsem si prostě ráno lístky nekupovala, abych měla na kuřivo!
Taky se mi to pak pěkně vymstilo. Dostala jsem pokutu a bála jsem se to doma přiznat. Jak bych asi mámě vysvětlovala, že jsem si místo lístku koupila kusovky? No? Tak akorát facku bych dostala. A tak jsem si řekla, že pokutu uhradím z peněz, co dostanu k svátku, narozeninám nebo k Vánocům… a dopadlo to přesně tak, jak bylo jasné hned od začátku. Samozřejmě jsem to úplně vypustila! Vzpomněla jsem si až ve chvíli, kdy jsem po roce našla po příchodu domů (už ale z práce ne ze školy) nasupenou maminu s dopisem v ruce! Ale to už bylo bohužel pozdě.
    Dopravní podnik se vůbec nesral s nějakou upomínkou. Rovnou to předali právníkovi, který si k pokutě 800 Kč připočítal své výlohy a vylouplo se to na 4,5 tisíce! To by mě zajímalo, co s tím ten právník všechno dělal krom poslání mi výhružky! Kdyby mi tu výzvu doručil sám osobně v luxusní limuzíně, tak bych tu částku chápala. Hajzl jeden! No a tak jsem si holt musela od maminy vyslechnout přednášku na téma „zodpovědnost“! A co jsem si za ty peníze všechno mohla pořídit (tak to jsem si spočítala hnedka – nějaký ten karton cigár a několik pořádných pařbiček!!!) Zaplať pánbůh jí tenkrát nedošlo, že v té době, kdy jsem byla pokutovaná, jsem ještě chodila do školy a ona mi na ty lístky dávala peníze! Takhle jsem si holt musela pokutu zaplatit ze svého!!!
Jsem si říkala, jaký to mám pech, že se musím jmenovat stejně jako máma, což jí opravňovalo obálku určenou mě otevřít!!! To jsem ale debil, co?
   Ne, ne, to je málo. Mě se to za 2 roky stalo znovu! Nedělám si prdel! Ten samý právník, ta samá sumička, ta samá přednáška neb v té době posláno zase na stejné jméno k mámě domů!!! Tentokrát to ale nebylo tak, že bych zapomněla! Já prostě počítala s tím, že mám zase rok času, než mě předají právníkovi! Fakt bych to zaplatila! Ale ty hajzlové to předali dřív! Od právníka mi přišlo psaní už po 9 měsících! Chjoooo Od té doby si svědomitě kupuji předplatné! Už jsem toho podělaného právníka zadotovala dost! Sice u roční vždy trochu popláču, ale pak mám na celý rok pokoj!!!

17 komentářů:

  1. teda, za ty sumy právníkovi jsi mohla mít roční předplatné na pět let dopředu, ne?

    OdpovědětVymazat
  2. Laura: spíš debil! :o)

    squire: to jsem mohla mít dva roky! Je to darda :o(

    OdpovědětVymazat
  3. hej to jsem nevěděla, že ti rovnou hodí čtyi tácy, to si musím hlídat... :)

    OdpovědětVymazat
  4. no to si hlídej! Já čuměla jako puk! Dvakrát, než mi to došlo. To víš, blondýna :o)

    OdpovědětVymazat
  5. :)hooodně jsi mě pobavila, i kolega. já tak jezdila na střední po Brně,hned v prváku jsem si spočítala, že když si nebudu kupovat měsíční tramvajenku, ušetřím, i kdyby mě chytili 2x ročně, a chytli mě (a nekecám) až ve čtvrťáku, pokuta 500 Kč, to není zas tak moc,zaplatila jsem, OK ... měla jsem teda asi víc štěstí, a nebo máte v Praze o moc vyšší pokuty?

    OdpovědětVymazat
  6. Počkej, jako ty 4 a půl tácu byla rovnou pokuta? tak moc? kde to vzali? uf:o

    OdpovědětVymazat
  7. máme snad 800. Nevím přesně, už jsem dlouho nicneplatila:o))
    Těch 4.500 bylo už i s těma poplatkama za právníka! .o)
    Jojo některým šťastlivcům se to fakt povede, že se jim to vyplatí! Ale ty nervy!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Musí být pevné jak špagáty:D

    OdpovědětVymazat
  9. jo a ještě není úspěch zaručený .o)
    v tramvaji nebo busu se to ještě dá, ale v tom metru fakt neutečeš, když zjistíš pozdě, že je zle :o)

    OdpovědětVymazat
  10. tak to buď ráda,že jen 4500,- .-))Nedávno ukazovali v TV, že nějaká paní dostala pokutu - za stěrač auta. Nevím, zda šlo o 300,- nebo 500,-, ale...po několika letech - o té pokutě vůbec nevěděla, dostala exekuci skoro na 40 000,-. Nejsou povinni zasílat upomínky.-)))I právníka měla, i tv přizvala a stejně to musela zaplatit. Od tý doby projíždím pravidelně 2x v týdnu vyvěšený exekuce na úřední desce. Přeci jen...manžel jezdí hodně a sichr je sichr.-)))))))

    OdpovědětVymazat
  11. ale jak po ní mohou chtít platit i nějaké poplatky navíc, když jí byla pokuta doručená za stěrač? Mají to poslat i doporučeně domů a pak chápu, že nepošlou upomínku (no nechápu, ale už to zní líp)... fakt k zblití!

    OdpovědětVymazat
  12. Tak na tohle bych nervy asi neměla, respektive nemám. Mám několik známých řidičů a občas mě svezou, aniž bych si koupila jízdenku, a vždycky jsem ráda, když bez úhony vystoupím... :)

    OdpovědětVymazat
  13. Mně se to stávalo, když jsem se do Prahy přistěhovala a ještě jsem neměla dobře zažitý ten jízdenkový systém. Pak jsem zjistila, že jeden kamarád je revizor, a tak, když se mi stalo, že mně \"lapili\", dala jsem kamarádovi stovku, on všechno urovnal a bylo to. Docela jsem litovala, když pak odešel pracovat jinam... :-)

    OdpovědětVymazat
  14. sl. Lenka: no já popravdě už bych to taky nezvládla s nervama... ale tenkrát jsem je měla jak dráty :o))

    Maire: jé tak takového kámoše je opravdu škoda :o)
    ještě se dělávali takové ty fígle s falešnými potvrzeními o studiu, aby si člověk mohl koupit levnější studenstké předplatné... jenže k tomu, než jsem se odhodlala, tak mi bylo po 25 a už bylo pozdě :o))

    OdpovědětVymazat
  15. Fuj, to je hnus...je fakt lepší mít průkazku, nebo aspoň lístek. Ale třeba já, která jezdí neustále autem a jednou za čas jede tramvají, často zapomenu - ne na koupení, ale na to, že se to musí pak i cvaknout...

    OdpovědětVymazat
  16. Prosím o sdělení bankovního spojeni o zaplacení pokuty 960.kč za osobu,která již nežije v ČR.
    Děkuji Vám za odpověď

    OdpovědětVymazat