středa 1. září 2010

Jak jsem zase pekla!

-Dneska jsme zase po dvou měsících měli v práci společnou snídani, kterou jsme tentokrát měla ve své režii já a moje holky! Takže úkol zněl jasně – za 4 tisíce nakrmit 30 lidí! Úkolu jsme se zhostily s chutí, protože všechny 4 se s chutí věnujeme všemu, co se týká jídla. To jsme najednou byly ochotné! I doma jsme každá něco zpracovaly! Takže krom klasických salámů a sýrů (to je ale vopruz) jsme spolupracovníkům nabídly i spoustu podomácku vyrobených pochutin! Bramborový salát, sekaná a několik druhů pomazánek – hermelínová (moje favoritka), vajíčková (zmizela jako první), škvarková (nejoblíbenější a nežádanější, tudíž jí byl kotel) a česneková (ta jediná zbyla, protože ta byla fakt jen pro silné povahy – já jí měla a ještě teď se snažím nedýchat :o))). I ze sladkého jsme doma něco připravily. Kolegyně udělala tiramisu. Hmmm a to mi tedy chutnalo. Dostala jsem se k tomu až ve chvíli, kdy už v pekáči nic nebylo a tak jsem se ho jala „vyčistit“ a to bylo teda žrádlo! Pěkně jsem vojela všechny stěny a to by člověk nevěřil, kolik tam toho zbylo přilepeného! Bohužel jsem se pak také dozvěděla, kolik že procent tuku má mascarpone, kterého tam byly dva kelímky!!! Ach můj bože! No a i já jsem se přihlásila, že doma upeču nějakou dobrůtku! Vzhledem k tomu, že mělo být to tiramisu, tak jsem chtěla udělat nějakou ovocnou a ne tolik sladkou buchtu! A tak jsem se rozhodla pro báječnou jablkovou, kterou peču už čtyři roky. Dělala jsem jí nespočetněkrát a nikdy jsem s ní neměla problém! Až do včera samozřejmě! Ale to snad nemůže nikoho překvapit, ne? :o)) Všechno bylo fajn, až na jednu maličkost – musí se vyválet dvě „stejné“ placky z těsta, mezi které se dávají ty jablka! Vždycky mi to nějak vyšlo a možná to bylo proto, že i když to nevyšlo, tak doma to bylo jedno! Ale když jsem s tím chtěla vylézt před 30 lidí, tak to přeci muselo nějak vypadat! Takže první placka dopadla docela dobře! Pomohla jsem si nožem, abych dosáhla kýženého tvaru, protože vyválet pravidelný čtverec fakt neumím .o)))) ale jo, docela to šlo. Ale u spodní placky je to vlastně jedno, ta stejně není vidět! Záleží hlavně na té vrchní! Takže jsem placku odložila na pečící papír, nakladla na to jablka a začala jsem se připravovat na placku druhou! Akorát u mě byla na návštěvě Kadeřnice, která se výborně bavila! Seděli s Milovaným v kuchyni, popíjeli pivko, pozorovali mě a přiučovali se sprostým slovům (doufám, že Pavlína v bříšku si z toho nic nezapamatovala – nejlépe že nic neslyšela!). No prostě to nešlo! Nedokázala jsem to vyválet! Pořád se to po stranách roztrhávalo! Třikrát jsem těsto vzteky zase uhňácala zpátky do koule a pouštěla se do toho nanovo! Bála jsem se, abych si to těsto nezkazila, jak jsem to pořád válela a pomoučňávala (to asi není to pravý slovo, jak jinak to říct? Pomoučňovala? :o)))) „Zkurvených, připochcaný těsto!“, řvala jsem a pěstí do uhňácaný koule bušila! Už jsem přemýšlela, na jakou jinou buchtu bych měla doma ingredience! Milovanému se mě zželelo a řekl, ať si jdu sednout, že to teď zkusí on! No tak to by mě fakt nasral, kdyby mi tu vyválel ukázkovej čtverec! Ale tak trochu jsem s tím počítala, protože Milovaný umí dělat vdolky a kdo se nebojí vdolků je pro mě pán pekař :o)) A Milovaný fakt něco vyválel! Dokonalý čtverec to rozhodně nebyl, ale bylo to něco, co se s pomocí nože dalo napasovat na tu první placku! Byla jsem nadšená, že moje trápení je u konce! A také trochu zhrzená jako pekařka! Ale ukázalo se, že Milovaný se zachoval jako amatér a placku sice pěknou vyválel, ale nepodmoučňoval, takže odlepit to jeho dílo od linky bylo nadlidským úkolem! No trochu jsem jí potrhala, ale nakonec jsem jí odlepila v jednom kuse a naplácla jí na místo. Na místech, kde to nějak extra nenavazovalo jsem si pomohla těmi nadbytečnými odřezky a bylo to! Upéct, potřít polevou a buchta byla na světě!!! A v práci i měla úspěch! Tedy stejně jako cokoli jiného! .o)) A koho by to zajímalo, tak přidávám i recept. Není moc sladká a to se mi na ní líbí! :o)) těsto: 500 g polohrubá mouka 70 g cukr moučka 3 celá vejce kypřící prášek 200 g másla (já ho do toho strouhám) nastrouhaný jablka (cca 5 - 6 velkých jablek) poleva: 200 g cukr moučka 70 g másla 3 lžíce rumu (já dávám skoro 4) jo a to máslo, ono to vychází na jedno celé máslo a 20 g dalšího. Já si většinou vystačím s jednim. Prostě to někde ošulim :o) vypracuju těsto, zezačátku vždycky vypadá, že se to v životě nemůže spojit, ale nakonec jsem vždycky zvítězila. Rozdělím ho na dvě půlky a uválím dvě STEJNÝ placky (zjistíte, že jako stejný se vám ve finále bude zdát i něco velice odlišného, jen abyste to už měli za sebou) na pečící papír na plechu položím jednu placku, na tu naskládám nastrouhaný jablka a na to položím druhou placku. Těma okrojenýma okrajema to vždycky ještě doladím, když mi to někde úplně nesedí na sebe. Dám péct na 180, cca 20 minut. no a rozehřeju si ingredience na polevu (dělám to v pískáči) a na buchtu to natřu hned po vyndání z trouby. Používám na to stěrku. Pak nechám vychladnout. Mňam mňam :o))

13 komentářů:

  1. Mňam, vyzkouším, hlavně, protože mně v ledničce straší nerozbalené máslo už 14 dní a nevěděla jsem, co s ním:) Víš, kolik mi dalo práce najít doma recept, kde se spotřebuje celé máslo:))

    OdpovědětVymazat
  2. já mám ještě jeden recept! Je to bublanina podle Babicy! Mrkni na ní na jeho stránky! Určitě tam ještě je a je to hrozně jednoduchý! :o))

    OdpovědětVymazat
  3. Pokusím se o víkendu vymámit z babičky recept na jablečnou buchtu, co vypadá skoro jako perník. Je to moc dobrý a stačí to jen nalít do pekáče a upéct, žádné válení nebo tak...

    OdpovědětVymazat
  4. miluju buchty, kde se těsto jen nalije! :o))
    na těch snad není co zkazit!

    OdpovědětVymazat
  5. No... Jednou za čas se stane, že se buchta malinko srazí a je pak suprově gumová :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, zni to skvele, vyzkousim. Zda se, ze je to takovy to linecky testo, skus ho dat na chvili do lednicky odpocinout, nebude se pak tolik lepit a mozna ani trhat. My to tak doma delame a pomaha to.

    OdpovědětVymazat
  7. Cha, už se vidím, jak válím dva STEJNÉ čtverce těsta :-))) To určitě, jak vybalím doma tu svou ostravštinu, tak to pak z těch děcek nedostanu...

    Nene, zlatá hrníčková, ano, ta nalívací, buchta! :)))

    Ale zní to lákavě. Možná, že se někdy i hecnu :-))

    OdpovědětVymazat
  8. Lorandeli, tak mě se ještě nikdy žádný nesrazila! Jsem asi výjimečná pekařka :o))

    keimilko, díky za tip!

    nominku, ono doma zase tolik nevadí, když ty kusy nejsou stejné! Tedy pokud doma nemáš nějaké estéty! .o))
    jdi do toho! :o)

    OdpovědětVymazat
  9. Super, konečně zase nějakej žvanec:-)

    OdpovědětVymazat
  10. viď? Konečně žádný mimina :o))

    OdpovědětVymazat
  11. Mimina mi nevadí, ale žvanec je žvanec:-)))

    OdpovědětVymazat
  12. moje řeč! Kdo by vydržel s miminem, kdyby se nemohl posílit pořádným žvancem? :o)

    OdpovědětVymazat
  13. Prosím raději recept, který není tak pracný na válení...teď taky hrozně ráda peču, takže vyzkoušené recepty se hodí!:o)

    OdpovědětVymazat