neděle 17. října 2010

Receptíky na jednoduché mňamky!

-Je období sklizně jablek a tak jich mám doma plný tašky… od nás z chalupy, od tchýně ze zahrady… no a co s nimi? A tak zpracovávám a zpracovávám… štrúdl, žemlovka, jen tak ke svačině, buchta s polevou… jablka nám lezou už i ušima! Dneska jsem pekla jablečník, tak vám sem hodím recept. Třeba už někomu došly nápady a přijde mu to vhod… recept je jednoduchý a těsto je oblíbené tekuté :o)) Jablečník Takže suroviny jsou tyto: 240 g polohrubé mouky, 240 g cukru krupice, 150 g rozehřátého tuku či olej, 3 vejce, vanilkový cukr, prášek do pečiva, skořice (množství je na každého chuti, já dávám hodně – a to i půl pytlíčku) a 6 středně velkých oloupaných a nastrouhaných jablek… může se přidat i nějaké ořechy nebo jiná zdravá semínka. Já nedávám. No a jak na to? Jednoduše – všechno to smícháte dohromady a dobře promícháte. Pak to stačí jen vylít do vymazané dortové formy nebo na plech (já peču na plechu, je mi to sympatičtější jako buchta místo koláče – ano, já a moje kombinace) a peče se to na 170 cca hodinku. Jednoduché, že? Záludné je to v tom, že díky těm jablkům je to pořád dost mokré, takže nelze uplatnit známou metodu „píchání do těsta špejlí“, protože na špejli se bude pořád něco lepit… Ale ta hodina opravdu stačí! Tohle je jediná buchta, kterou jsme s Milovaným schopni sežrat na posezení :o)) No a když už jsem se pustila do toho zveřejňování svých receptů, tak jsem tu také před časem slíbila recept ještě na jednu buchtu. A protože je v poslední době skořice moje koření číslo 1, tak tohle je Skořicová buchta dle Švadlenky :o)) Suroviny: 20 dkg cukru krupice, 4 vejce, 20 dkg polohrubé mouky, prášek do pečiva, 1 dcl oleje, 1 dcl vody = tohle všechno se zamíchá dohromady a vznikne tekuté těsto… Těsto se vylije do vymazaného plechu (já plech nejen vymažu ale ještě vysypávám strouhankou). Uvaříte si 2 čokopudinky ale jen s 800 ml mlékem místo litru, aby to bylo tužší. Pudink za tepla lžící dáváme do těsta. Nezdá se to, ale fakt tam dejte všechen ten pudink. Dá se to péct na 150 a peče se to, pokud si dobře pamatuju, cca 20 minut. Prostě těsto ozkoušejte špejlí… Po vyndání z trouby za tepla na buchtu vylijte smetanu. Já dávám tak třičtvrtě kelímku, aby to nebylo moc vlhké a buchta se nemusela jíst lžičkou a na finále to silně posypte skořicovým cukrem a nechte vychladnout! Tohle je fakt hratelný! Ale je to teda pěkná prasárna :o))) No a na rozloučenou ještě jeden rychlý recept na výbornou svíčkovou s knedlíkem! Zaručenou jistotou kvalitní a výborné svíčkové, kterou bude každý obdivovat, je sklenice přivezená od tchýně! Obsah sklenice vyliji do rendlíku a ohřeju natolik dostatečně, aby se prohřálo i maso. Domácí knedlík, který najdu ve stejném sáčku jako sklenici se svíčkovou, nakrájím na kolečka, pokapu vodou, aby neoschl, a dám do mikrovlnky na 1 minutu. Po vyndání knedlíky poliji ohřátou omáčkou a otevřu si zavařeninu z rybízu, kterou mám taktéž z tchýniny výrobny, a kydnu si kousek do omáčky! Mám se dneska báječně :o))) Tak dobrou chuť!

25 komentářů:

  1. :))) svíčkovou si mě pobavila :))), ty si to umíš zařídit ;)

    OdpovědětVymazat
  2. to je prostě tragédie, dnešní ženský neuměj bez mikrovlnky ohřát ani knedlíky :-(

    říká ti něco slovo \"pařáček\", děvucho??
    s prominutím, \"zesrat\" domácí knedlík ohřátím v mikrovlnce, to umí fakt jen ženská :-/
    normální chlap vezme hrnec, dá tam po dně vody, vloží pařáček, narovná knedlíky a nechá je tam krásně propařit

    OdpovědětVymazat
  3. by měl napřed ochutnat sousedovic kocour.

    OdpovědětVymazat
  4. PJ, asi nepotkávám normální chlapy. Ti, co znám já, se maximálně zeptají, na jak dlouho to které jídlo (domácí knedlíky nevyjímaje) do mikrovlnky dávám.

    Jarmilko, za recepty dík, s těma jabkama už taky nevím co, tak zkusím jablečník :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Recept na svíčkovou \"jako od maminky\" mě dostal:-D

    A PJ umí možná napařit knedlík, ale ani to z něj normálního chlapa bohužel neudělá. Pořád je to ubožáček.

    OdpovědětVymazat
  6. Denouši, jojo člověk musí svíčkovou neskutečně chválit a hlasitě pomlaskávat a pak vyfasuje i domů :o))

    PJ, pařáček mi něco říká, ale vzhledem k tomu, že já knedlíky nevařím, tak ho doma nemám :o)
    a chlap by to ohřál v mikrovlnce celé, neobtěžoval by se ohřívat omáčku v rendlíku! Tak praví moje zkušenost...

    lempe, mojí tchýně se v tomhle nebojím! Za prvé nosím v břiše první vnouče od jejího milovaného syna a za druhé ta svíčková byla i pro Milovaného = bezpečí zaručeno :o)

    Haplo, nejhorší je, že i když je člověk dává, do čeho může, tak to pořád neubývá! .o))

    squire, kdo umí :o)
    ale stejně se jí jednou naučím a budu jí dělat ještě lepší! A budu se tvářit, že tomu věřím!!! :o)

    OdpovědětVymazat
  7. PJ, ty nemáš ponětí, co by s tím udělal normální chlap. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Jarmilko, kurnik, celý večer si tak říkám, že bych něco dobrého a držím se - a zas to jídlo taky... :-o

    Tu jablečnou buchtu jsem kdysi taky dost dělávala, úplně jsem ji (nevímproč) vypoustila. Budu muset zas vyzkoušet. Jen bohužel nemám takové dodavatele jablek... :-)

    A ta pudinková je bez jablek?

    Ještě se u ní zaseknu - ten pudink se do těsta nevmíchává, ale cpe lžící až na to vylité na plechu - jestli to chápu dobře?
    A jakou smetanu - kysanou? S tímhle typem buchty nemám žádné zkušenosti.


    Jinak obrovský pomocník pro ty, co nesnáší vysypávání a následné umývání plechu - pečící papír. Bez toho už peču jen klasickou bábovku :-))

    OdpovědětVymazat
  9. nominku, jojo ta pudinková je bez jablek... pudink se tam cpe lžící až na to vylité na plechu, to chápeš správně :o)
    smetanu já tam dávám 12%... ale když tam vyliješ nějakou jinou, tak to bude asi jedno...
    já zkušenosti taky neměla a jednou jsem upekla a od té doby jsem jí úplně propadla!
    pečící papír používám jen u váleného těsta... jak něco musím vylít, tak je mi to nějak proti srsti, takže pak meju pekáček :o))

    OdpovědětVymazat
  10. Já bych buď ohřál v mikrovlnce všechno dohromady, nebo bych to dělal na sporáku v kastrolu a pařáčku.

    P.S. Já se normálně netěším, až porodíš - to budou samý plínky, kojení, brečení a řvaní a o jídle napíšeš maximálně tak v pátém měsíci, žes dělala mrkvovou kašičku:-)))

    OdpovědětVymazat
  11. Sejro, třeba vymyslím nějaký vylepšovák na mrkvovou kašičku, že na ní dostaneš chuť :o)))
    bylo by fajn, kdybych přes plíny a hovna neměla na jídlo ani pomyšlení! To by ty kila šly dolů samy!!! :o)))
    ale nějak se mi tomu nechce věřit .o)

    OdpovědětVymazat
  12. Jestli bude květák takovým malým teroristou, jak někteří květákové bývají, tak možná nebudeš mít na jídlo ani vteřinu:-)

    OdpovědětVymazat
  13. třeba se mi nedejbože stane, že budu jednou v životě hubená! :o)))

    OdpovědětVymazat
  14. Hubená možná. Ale taky nevyspalá, nervní a vzteklá:-)))

    OdpovědětVymazat
  15. PJ, normální chlap, co je co k čemu, mi tu svíčkovou celou uvaří:o)

    OdpovědětVymazat
  16. jarmilko já ještě dělám jablečný knedlíky, nastrouhám jablka zahustim je hrubou moukou, nadělám kuličky a uvařim, navrch tvaroh nebo co chceš, je to rychlý, mizeji u toho jablka a je to dobrý :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Sejro, oproti nynějšímu stavu to pořád bude jen změna v tý hubenosti :o)))

    Kopřivo, tak to by mě zajímalo, jestli takový nějaký krom profíků kuchařů existuje :o))

    přítelkyně, no vidíš, to by mě nenapadlo že se tím dají taky naplnit knedlíky!!! Ty jsi ale filuta :o))
    akorát ty knedlíky kdybych uměla :o)

    OdpovědětVymazat
  18. jarmilko, ja je neplnim, proste jen nastrouhas jablka a přihodiš hrubou mouku to je cely :-)

    OdpovědětVymazat
  19. jo aha! No tak to je ale dokonalý a jednoduchý! Ty jsi koumák! :o))

    OdpovědětVymazat
  20. jarmilko, já nevim, protože českou kuchyni moc nemusim, ale chlapi, co uměj excelentní italskou kuchyni, teda existujou, empiricky ověřeno:D

    OdpovědětVymazat
  21. Kopřivo, jenže italská kuchyně je hrozně jednoduchá! To je šup rup hotový! Svíčková trvá hodiny, než se udělá! To už je jiná úroveň vaření :o))
    můj Milovaný zvládá základní českou kuchyni, ale do takového dlouhotrvajícího projektu by se nepustil .o)) a ne že bych si myslela, že by to nezvládl, ale prostě na to nemá trpělivost!

    OdpovědětVymazat
  22. jarmilko, ty by sis vyslechla, kdybys tohle řekla před Italem!:D Jednou jsem z legrace nadhodila, jak se Španělé a Italové hádali, kdo má lepší kuchyni, a že Španíci došli k závěru, že italská kuchyně je jenom pizza a těstoviny... Následná přednáška o italské kuchyni byla asi na hodinu:o)

    OdpovědětVymazat
  23. a ona italská kuchyně je něco víc než pizza a těstoviny? Z vaření \"s italem v kuchyni\" mám přesně tenhle pocit :o))

    OdpovědětVymazat
  24. Takhle blbě jsem se taky jednou zeptala;o))) Do tý doby jsem fakt netušila, že je možný někoho smrtelně urazit, když se dotkneš jeho národní kuchyně!

    OdpovědětVymazat