čtvrtek 15. dubna 2010

Mám dilema!

-Moje velice dobrá kamarádka Švadlenka je nezaměstnaná. Shání, hledá, pídí se, přes známé se snaží, ale nová práce stále v nedohlednu! Je to také důvod, proč se neúčastní našich oblíbených dámských jízd. Člověk ji mimo domov a squash nevidí! No a příští měsíc jí přijde poslední příspěvek od úřadu a pak už nic. Ani koruna. Životopisy rozesílá, na bídných 20% jí odpoví, že litují, zbytek se neozve vůbec, natož aby jí někdo pozval na pohovor! No a dneska mě tak napadlo, jestli se neshání někdo k nám do práce! Nemyslím ke mně na pracoviště - to bych kamarádce nedohodila ani náhodou, to by nedělalo dobrotu! Ale na jedné pobočce se hledá pracovník na pozici, jakou podobnou již Švadlenka 5 měsíců zastávala a i by to bylo dostupné, co se týče dopravy z Městečka. A tak jsem jí o tom napsala! Řekla jsem jí, kam má poslat životopis a motivační dopis. Její odpověď: "Co je to motivační dopis" mě vyšokovala!!! Poslala jsem jí tedy odkaz na internetovou stránku, kde je napsáno povídání o motivačním dopise a co má obsahovat! Naštěstí jsem jí také napsala, ať až to sepíše, ať mi to pošle na kontrolu! No to jsem jí zachránila krk, protože co dokázala vytvořit, to se jen tak nevidí! Vpodstatě krom jména jsem to celé přepsala! (ale je tak motivující, že bych jí zfleku sama přijala :o)) A tak životopis s výborným motivačním dopisem je odeslán a proč je tu tenhle článek? Odpověď zní: Je tu proto, že Jarmilka neví, jestli má Švadlenku nechat svému osudu a zbytek nechat na ní. Nebo jestli se má přimluvit a dát příslušným osobám najevo, že Švadlenka je Jarmilky kamarádka a tak by bylo příhodné její žádosti o přijeté vyhovět! Hrozně ráda bych jí pomohla, protože vím, že je fakt už hodně nešťastná a zoufalá, na druhou stranu - tyhle pomoci bývají dvousečné! Za dobrotu na žebrotu - a to může platit z obou stran! Máte nějaké zkušenosti s tímto? Ne že bych se nakonec stejně nerozhodla podle svého, ale stejně bych ráda věděla...

17 komentářů:

  1. No, já zkušenost mám. Kamarádka mě před pár lety doporučila na místo kancelářské krysy ve firmě, kde sama pracovala. Přišla jsem na pohovor, všechno vypadalo skvěle, a pak mě nevzali. Kamarádka sondovala a zjistila, že prý si manažer myslí, že jsem inteligentnější než on a neuznávala bych jeho autoritu...Místo mně vzali holku - takový ten typ klukovská kámoška, co se zajímala o auta a fotbal... Myslím, že když zkusíš Švadlenku doporučit, nic tím nezkazíš.

    OdpovědětVymazat
  2. Jarmilko, já mám s tímhle zkušenosti špatné. Pomohla jsem několika lidem. U dvou z nich se mi to vymstilo tak, že na to dosmrti nezapomenu a defakto jsem kvůli tomu pak nepřímo přišla o fleka já, u dalších dvou se mi to vrátilo v nepříjemném pocitu, že když cokoliv, mohla jsem za to já, že jsem je doporučila. A akorát jedna jediná kamarádka, za kterou bych dala ruku do ohně, tam to dopadlo dobře. Ba až tak, že já byla vloni vykopnuta a ona zůstala (ale to nebylo kvůli ní)... Takže je to asi hodně sobecký, ale já už v životě nikdy nikomu k práci nepomůžu.

    OdpovědětVymazat
  3. Maire: nojo tihle nadřízení, kteří se bojí příliš inteligentních a schopných podřízených! :o(

    duna: a těch několi lidí bylo spíš známí nebo kamarádi? No já bych s tou její pracovní pozicí neměla nic společného! No prostě jsem pořád na vážkách!!! Ale je to fakt dobrá kamarádka!

    OdpovědětVymazat
  4. Většina jen známí, jeden kamarád.
    Kamarádka, se kterou to dopadlo dobře, je nejlepší kamarádka, jak říkám, tam jsem věděla, že nic nepokazím, že je spolehlivá, pracovitá a nekonfliktní...

    Ovšem k těm špatným případům - ani oni neměli mnohdy s mou prací nic společnýho a stejně to stálo za hov...

    OdpovědětVymazat
  5. no já u téhle kámošky vím, že spolehlivá a pracovnitá a snaživá je! To vím stopro! Ale nevím jistě, jestli má i ostatní vlastnosti potřebné pro tuto pozici! Ale spíš si myslím, že ano!!!
    chjooo, ale pomohla bych ráda!

    OdpovědětVymazat
  6. Jestli bych na vlastní jméno doporučila kamarádku, která neví, co to je motivační dopis? Ne. Asi to zní drsně. Ale jak prosím tě získala ta předchozí zaměstnání? Jestli neví, co to je motivační dopis, a když to zjistila, tak jsi jí ho musela celý přepsat, tak se ani nedivím, že jí odpoví sotva 20% potenciálních zaměstnavatelů. Oni nevědí, že je spolehlivá a pracovitá, soudí jenom ze životopisu a nějakého doprovodného mailu...
    Já bych se asi někoho takového bála doporučit.

    OdpovědětVymazat
  7. ay to nedopladlo, že za kamarádku budeš muset předělávat všechnu její práci, než ji bude moct odevzdat:-))

    OdpovědětVymazat
  8. Kopřivo, prostě nemá vzdělání, které se týká administrativy a nemá nic společného s kancelářskou prací a tak prostě asi neví o motivačních dopisech! Doteď vpodstatě pracovala v obchodech jako prodavačka a tam motivačních dopisů zřejmě netřeba!
    Ale když jsem zjistila o její nevědomosti o motivačních dopisech, tak jsem se také přestala divit, že se nikdo neozývá!

    Mod., to určitě ne. Jedná se o práci, kdy bude v kontaktu se zákazníky, takže je potřeba okamžitou akci! Já tam nebudu! Já bych byla v úplně jiné části Prahy!

    OdpovědětVymazat
  9. Je to blbé, ale já taky ne. Protože kamarádka nekamarádka, když ji doporučíš, musíš si být jistá, že na to má, sorry. A jde i o tvoji pověst. Mně se to nestalo, ale mamce několikrát, dohodila práci a pokaždé se něco vymklo a ještě se tím pak trápila.

    OdpovědětVymazat
  10. hmmm pro Švadlenku to nevypadá dobře :o(

    OdpovědětVymazat
  11. moc ne, no, ale víceméně jsi pro ni udělala maximum, má motivační dopis, který může používat i jinde.

    OdpovědětVymazat
  12. já bych se asi taky nepřimluvila :-( je to ošklivý, ale neudělala bych to

    OdpovědětVymazat
  13. Kopřivo, prostě nemá vzdělání, které se týká administrativy a nemá nic společného s kancelářskou prací a tak prostě asi neví o motivačních dopisech..

    :) Tohle je dost podstatne Info!Kdyz nevi vocode,jak to chce delat?

    S doporucenim mam zkusenosti dve.Rok cca 1994,kdy moje mama sehnala praci krupiera memu priteli.V te dobe dostaval slusny dyzka od hrajicicch .Na Silvestra se na praci vykaslal a sel radsi na mejdan.Znamost okamzite ukoncena(no budu ja s flakacem?!) a z prace vyhozen,moje matka ostudu,ze ho doporucila.

    Druha zkusenost:Tomas vzal k sobe do prace bratrance.Ufnukanej,rozmazlenej chlap.Nic mu nebylo dost dobry,prestoze nastupni 27.tis + autak.To,ze Tomase nepozval ani na panaka,dobry..Ze nepodekoval,oukej..Ale ze cela firma bude chodit za Tomem a nadavat na nej,jak je neschopnej,to uz bylo moc :))).

    OdpovědětVymazat
  14. Situace, kterou popisuje Cheorchia v tom druhém případě, je typická!!!
    Čekáte, že když někomu k práci pomůžete, bude dělat. A on místo toho začne akorát fňukat...

    OdpovědětVymazat
  15. No vidíte, a mně kdyby někdo do práce doporučil, utrhám mu radostí ruce, protože po půl roce nezaměstnanosti už mi začíná slušně hrabat :-D

    OdpovědětVymazat
  16. jestli máš dilema, tak blogosféra je poslední místo na zeměkouli, kde bych se ho snažil řešit ... :-/

    OdpovědětVymazat
  17. Cheo, no právě - jestliže se uchází o práci, kde je motivační dopis potřeba, a neví, co to je, tím spíš bych si na svoje jméno nechtěla vzít, že ji na takovou práci doporučím... Nevím, trochu mi to přijde jako poslat školníka učit. Nebo poslat učitele spravit odpad:o)

    OdpovědětVymazat