středa 14. dubna 2010

Mé pracovní dny teď vyplňuje jen vyplňování!

-Když se Česká Republika oddělila od Slovenské, bylo mi 11 let! Takže já jsem trošku slovenským jazykem poznamenaná. Tím chci říct, že slovensky docela rozumím! Pozoruji, že stačí, aby byl někdo o 3 roky mladší a už to s tou slovenštinou není žádný šlágr! Ale za ty roky jsem už se slovenštinou do styku skoro nepřišla, takže člověk si odvykne. No řeknu to takhle, na film slovensky nadabovaný se nepodívám, nic moc z něj nemám. Ale když na mě mluví nějaký Slovák, tak rozumím vcelku obstojně! Minulý rok jsem byla donucena oprášit slovenštinu víc než bych chtěla, když nová práce, kterou jsem si přibrala, se celá týká slovenské části firmy! Takže komunikace se Slováky denodenně! Bohužel po telefonu a zjistila jsem, že to je problém! Jakmile slovensky mluvícího člověka nevidím, tak mu skoro nerozumim! Navíc oni všichni mluví tak strašně rychle, že jsem fakt ztracená! Zkoušela jsem metodu, že netelefonuji, když něco potřebuji, ale píši maily! Přišlo mi to i takové praktické z hlediska dohledatelnosti! Jenže oni mě přechcali a na většinu mailů odpovídají telefonem! Hajzlové! Ale tím pádem jsem se za ten necelý rok vcelku zlepšila a už přestávám mít takové problémy s telefonickou komunikací! Když jsem začala poslouchat Tublatanku, tak jsem si ten jazyk skoro začala zamilovávat! Je takový měkký a něžný! Fakt zpěvně se moc hezky poslouchá! Když mi Maťo něžně do ucha brouká: „Dnes mám rande zo svojim mestom!“ A minulý týden se můj vztah ke slovenského jazyku prudce obrátil k horšímu! Co se stalo? Poprvé za své působení na nové pracovní pozici mi do ruky dorazily roční statistické výkazy! Již pět pracovních dní do něj čumím a nemůžu se dobrat konců! Tolik údajů, co oni chtějí mi z Čech tedy nedorazilo! Roční český výkaz vyplňuji 3 hodiny! Ten slovenský už pět dní!!! A ke konci se rozhodně neblížím! Pořád donekonečna pročítám přílohu, která má deset stran a je hustě popsaná kódy a k tomu popisem materiálu nebo služby. A tím pádem slovenštinu začínám nenávidět! Už mi to nepřipadá vůbec měkké a něžné! Ale zkurveně podělané! Tak výkazu zdar! Ještě tak tři dny a můžu to odeslat! Škoda že termín odeslání byl již 31/3! Jen čekám, kdy se nějaká bába ze statistiky ozve a začne mě prudit! Vždycky na mě působí dojmem, že bez vyplněného statistického výkazu se přestane země točit kolem slunce! Pozitivní na tom je akorát to, že ty báby mají zakázáno volat do zahraničí, takže mě urgují jen mailem nebo telefonicky otravují kolegyni na Slovensku :o)))

12 komentářů:

  1. No, mně bylo 7 a se Slovenštinou žádný problém nemám. :) Nechápu, pokud se jedná o stejnou firmu, že Slováci mají jiné výkazy než Češi. Nejde zavést, aby výkazy byly stejné?

    OdpovědětVymazat
  2. jsou to spíš dvě firmy stejných majitelů! Ale my to všichni pořád berem jako jednu firmu, protože se jmenují stejně! :o)
    Takže do Čech chodí výkazy českého statického úřadu a na Slovensko od jejich statistiky!

    OdpovědětVymazat
  3. Wien - předpokládám, že jsou to výkazy ze statistického úřadu. Abych řekla pravdu, bohatě mi stačily ty české. Skončilo to tím, že jsem si neověřitelné údaje cucala z prstu.

    OdpovědětVymazat
  4. no asi tak nějak! Některé údaje neumim z našeho systému zjistit a tak si je \"kvalifikovaně\" odhadnu :o)))

    jo a jinak mi tak došlo, že když jsme měli na slovensku oraganizační složku, což je valstně ta samá firma jako v Čechách, tak statistický výkazy taky chodili od Slováků! Možná že jakmile jsi přihlášení k dani v SR, tak jsi povinna i vyplňovat tyhle zkurvený statistiky!!!

    OdpovědětVymazat
  5. loar - Myslím, že takových neověřitelných údaj vyplněných Tvou metodou se jim vrací docela kvanta :-)))

    jarmilko, držím palce. Ty statistiky jsou děs! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. jo a člověk by ani nečekal, že to nějak zkoumají, ale zkoumají!!! Už kolikrát mi z českého úřadu volali kvůli nárustu nějakého údaje oproti předchozímu období a chtěli vysvětlení! A písemně!!!
    Děs!!!

    OdpovědětVymazat
  7. v práci mi nejde spustit video, ale že uhádnu, co tam je! :o)))
    už mi to zní v hlavě!
    Právě jsem začala vyplňovat další výkaz a ten roční jsem odložila!
    Se z toho...
    a je pravda, že je to NUDA! .o)

    OdpovědětVymazat
  8. ad zkoumání - to právě musíš dávat ty neověřitelné údaje v podobné výši jako předchozí roky :-) Všichni jsou spokojeni a je klid...

    OdpovědětVymazat
  9. jenže v těch ročních výkazech to musí celkově všechno sedět na hospodářský výsledek a celkovou hodnotu aktiv a bla bla! takže v těch celkových údajích se lhát nedá, protože to bych si musela vylhat celkový výsledek firmy a to je namáhavější než vyplnit pravdu :o)))
    ale v těch dílčích údajích, které rozpitvávají ty celkové, tam se to docela dá ochcávat! Ale i tak u toho člověk prostě musí přemýšlet, aby si tam nevymyslel nějaké úplné blbosti! Takže já se vždycky snažim co nejvíc toho vyplnit pravdivě a u cca 10-20% si vymýšlím!!! :o)))

    OdpovědětVymazat
  10. co je to za svět, když lhaní není nejjednodušší řešení? :o))

    OdpovědětVymazat