čtvrtek 27. ledna 2011

Něco dobrého na zub...

-Jsem si tak uvědomila, že už tady dlouho nebyla žádná ňamka, o kterou bych se s vámi podělila. To jsem ale ostuda a tak to dneska rychle napravím! Zrovna jsem teď měla dva dny za sebou k večeři svoje oblíbené ňamky… v úterý to byla mexická rýže – nechutně dietní pochoutka (až se divím, že mi to chutná) a včera to byla prasárna prvního kalibru – zapečené kuřecí závitky se smetanou. Jeden večer byl Milovaný v práci a druhý večer měl volno. Zkuste hádat, kterou večeři měl Milovaný :o))) Takže začneme mou oblíbenou a často vařenou mexickou rýží. Kdysi jsem zaznamenala recept na Primě v nějakém pořadu o vaření. Já tyhle pořady nesleduju, ale sem tam u něčeho třeba uklízím a vždycky si z toho něco poznamenám. Takže na mexickou rýži potřebujeme: 1 cibule, 2 stroužky česneku, mrkev, chilli papričky, olivový olej, 180 g rýže, 250 g rajčat, sůl, 400 ml kuřecího vývaru (já si dělám vývar z klasického Masoxu) a 100 g hrášku (takhle je to v původním receptu, já místo hrášku dávám mražené fazolky, ty mi chutnají mnohem víc). Na oleji si osmahnem rýži, přidáme cibuli a česnek a dohromady to ještě chvíli smažíme. Přidáme nakrájenou mrkev, rajčata a papričky. Přilijeme vývar a pod pokličkou dusíme, dokud se vývar nevsákne do rýže a ta nezměkne. Na konec přidáme hrášek a osolíme. Já tam té zeleniny dávám od oka podle toho, kolik jí zrovna mám. Takže někdy to mám spíš mrkvové a někdy spíš rajčatové. Jelikož to dělám s těmi mraženými fazolkami, tak je tam dávám už společně se zeleninou, aby se mi stihly udělat. No v tom pořadu to podávali jako přílohu, ale mě to celou dobu slouží jako hlavní chod a vždycky si na tom pochutnám!!! No a teď ty kuřecí závitky. To je zase recept z pořadu, co kdysi dávali na Nově - My rádi jíme. A to už je let! Od té doby si našel svou stálou pozici na jídelníčku naší rodiny… Takže začneme. 4 kuřecí prsa rozklepeme, nasolíme a do každého dáme plátek slaniny (nebo něčeho podobného) a trochu mražené zeleniny (já dávám směs hrášek-mrkev-kukuřice) a uděláme z toho závitek / ptáček, prostě nějak to zamotáme dovnitř :o)) Každej závitek obalíme v klasickém trojobalu. To teda nesnáším! Cokoli se má obalovat, tak já se tomu vyhýbám jak čert kříži (jenže když mi to tak chutná!). Vymažem si zapékací nádobu máslem a závitky do ní položíme a celé to zalijeme smetanou (samozřejmě je lepší prasácká než 12%). Vždycky se snažím, aby ani kousek žádného závitku nebyl suchý. No a takhle to šoupnu do trouby a na 180 stupňů peču cca hodinu a čtvrt. Celou dobu se s tím nemusí nic dělat. To je na tom hrozně prima :o)) Jako přílohu máme nejradši bramborovou kaši a kyselou okurku. A tohle jsem vám i včera vyfotila :o)) Takže takhle to vypadá v tý zapékací míse po vyndání z trouby. Ta křupka, co se na tom vytvoří je naprosto dokonalá!!! Většinou jí pak ze zbylých závitků „ožeru“… a ten sosík okolo… labůžooooooooooooooooo!!! $$OBR461428$$ A takhle pak závitek vypadá na talíři. Na kaši vždycky nakydám ten sosík!!! $$OBR461429$$ Tak dobrou chuť, jestli něco z toho ozkoušíte… závitky mám dneska ještě k obědu, tak už se mi sbíhají sliny! :o))

27 komentářů:

  1. zas žrádlo, kurna, zrovna přemýšlím co si hodim na talíř a nemáme tu nic co by bylo vzhledem k mlíku nezávadný :-/

    OdpovědětVymazat
  2. Ach bože, ach bože, ach bože!!!!!!!Jarmilko, si zvíře:-)))
    Umírám tohou to ochutnat a to sem čerstvě po velmi vydatném obědě!!!

    OdpovědětVymazat
  3. mňam, a já si včera v obchodě lámala hlavu, co v něděli k obědu, díky za tip:)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky nedělám trojobal, vždycky se bojím, že mi to nebude držet, ale nikdy sem to nezkusila, tak nevím... :D Ale často se mi stává, že mi něco přijde v kuchyni na mě moc těžké, tak to nedělám a pak zjistím, že je to lehký, nebo že to jde skoro samo... :o)

    OdpovědětVymazat
  5. olala! mexičajda se mi líbí a závitníci jsou luxusní. Akorát teda číst tohle před obědem, když mám doma jen jogurty a okoralej rýžovej chlebíček, je pěknej masochismus. Aspoň mě to vykoplo vydat se rychleji na nákup:)

    OdpovědětVymazat
  6. chá chá! Já to četla až po obědě:-D

    OdpovědětVymazat
  7. přítelkyně, když v mexický rýži vynecháš chilli papričky, tak by to mělo být ok, ne? A na tu já mám propriety doma vždy :o))

    Sejro, předpokládám ale, že tou touhou neumíráš kvůli té rýži :o))

    Anusko, tak dobrou chuť! .o))

    Ivet, tady u toho je dobrý, že vlastně ten trojobal nějak extra držet nemusí, když se to pak zalévá smetanou a nijak se s tím dál nemanipuluje (tedy až do doby podávání a to už je to pěkně spojené s tou smetanou :o))

    psice, no to bys měla rychle běžet na nákup! S takovou ubohou zásobou bych doma moc dlouho nevydržela... jak lednice zeje prázdnotou, tak jsem z toho celá nesvá! :o)

    squire, ty víš, kdy sem chodit :o)

    OdpovědětVymazat
  8. Mám radši recepty, kde se všechno naháže na pánev nebo do zapíkací misky a hotovo.

    http://www.albert.cz...1_11_web.pdf

    Strana 11.
    To listový těsto je tam dokonalý. :o)

    OdpovědětVymazat
  9. Právě kvůli obojímu - do rýže hodně chilli (v poslední době sem si velice oblíbil uzené papričky chipotle) k závitkům bych sobě naordinoval pečené brambory, páč bramborová kaše je jídlo pro kosmonauty a jak se do toho nedá zakousnout, nemám z toho dobrý pocit:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Ivet, tak to vypadá luxusně! Je tam všechno, co mám ráda!!! To bych taky mohla vyzkoušet... akorát tedy s prsníma řízkama, já stehna nemusim :o))

    Sejro, a co bramborová kaše místo z mlíka ze smetany? Z toho taky nemáš dobrý pocit? :o))
    já si teď užívám poslední chvíli, kdy si ještě do jídla nějaké to chilli můžu dát! Co budu dělat potom, tak to fakt nevím! :o))

    OdpovědětVymazat
  11. když vynecháš papičky, cibuli, česnek, fazolky a hrašek tak je to ok :-D

    OdpovědětVymazat
  12. hmmm tak to si můžu rovnou uvařit samotnou rejži v pytlíku :o))

    OdpovědětVymazat
  13. Tak si říkám, že by se snad k těm závitkům hodila i ty španěllská rýže. Já teda papričky taky ne, nemusím mít všechno. ;o)))

    Ivet, tak to neobaluj, jenom to svrchu, popraš trochu moukou, potři rozbitým vajíčkem a posypej jemnou vrstvou strouhanky a hotovo - snad se to kuře nezfanfrní. ;o)

    OdpovědětVymazat
  14. Oby, tak k těm závitkům bych si tu rejži nikdy nedala... to se mi nehodí! Já mám svoje kombinační pravidla a ke smetaně je rýže v mém gurmánském světě zakázaná :o))
    no o no by se to fakt asi nezfanfrnělo, ale přišla bys o báječnej připečenej spodek, kde se snoubí trojobal připečený se smetanou! :o))

    OdpovědětVymazat
  15. Jsem nepoučitelná a zas tu lezu večer před spaním... :-o

    Zapékané smetanové ňamky - nám bohatě takhle ke štěstí stačí i zapečené dobré brambory, jak do nich ta smetana tak trochu jakoby nasákne...

    OdpovědětVymazat
  16. nominku, a kdy jindy? Se během dne na net nedostaneš... jsi smolařka :o))
    jojo brambory jsou taky luxusní... obzvlášť když se u nich válí ještě kus masa!!! Já ho pak ani jíst nemusim, ale těm bramborám to dodá úplně jinou chuť! To je jak s omáčkou... tu taky bez masa dobrou neuděláš, ale to maso tam ve finále mít nemusim :o)

    OdpovědětVymazat
  17. Jarmilko, ty masařko jedna, ty budeš mít pětikilovýho macka - kulturistu.
    Off topic: Kde budeš rodit?

    OdpovědětVymazat
  18. nebudu, včera mě paní doktorka prohmatala a říkala, že žádnýho obra tam nemám, že se mi bude rodit dobře :o))
    rodit budu v porodnici, jak překvapivé :o))

    OdpovědětVymazat
  19. Sorry, neuvědomil jsem si, že 1.březen bude až za měsíc...
    Bereši si do porodnice notebook? Kdy nám podáš první zprávu?

    OdpovědětVymazat
  20. NB si neberu neb ho nemám :o))
    takže první zpráva bude, až budu doma... nebo možná z mobilu, jestli se mi povede sem něco napsat? Ještě jsem na netu na mobilu nikdy nebyla, tak nevím :o))
    proč 1. březen?

    OdpovědětVymazat
  21. Jarmilko, jak blažená je tvoje nevědomost!
    Zpráva se serveru Medical Tribune: Dvě zcela zavřené porodnice, ostatní čtyři naprosto přeplněné. Tak bude po prvním březnu vypadat situace v metropoli, pokud lékaři splní hrozbu a odejdou. Přednostové pražských porodnic včera proto společně vyzvali ministra zdravotnictví a premiéra, aby se situací začali vážně zabývat.
    Uvědomuješ si vůbec, jak jste to před těmi 9 měsíci udělali dobře?

    OdpovědětVymazat
  22. jo tohle! O této situaci vím, akorát tím, že se mě netýká, to až tak moc nevnímám :o))
    a kam by ty lékaři odcházeli? Oni tak na ně někde čekaj s otevřenou náručí a plným pytlem peněz! Budou stahovat...

    OdpovědětVymazat
  23. Jarmilko, během posledních 5 let už odešlo za lepším jen do Británie a Německa 1400 mladých českých doktorů... Ale to je na dlouhé povídání.

    OdpovědětVymazat
  24. během 5 let a ne najednou...
    no já si myslím, že to s tím jejich odchodem nebude zase až tak horký...

    OdpovědětVymazat
  25. Já jen, že českej doktor nemá problém se uchytit kdekoliv v civilizované zemi...
    Můj syn vážil 4,95 kg a v břiše byl usazenej zadkem napřed, takže vykouk na svět rozříznutým břichem. Takže bez doktora by se to tenkrát neobešlo.
    Ježišmarjá, vždyť to je diskuse o žrádle!!! Promiňte mi!

    OdpovědětVymazat
  26. Podle popisu by to mohla být docela dobrá (samože hustě kalorická) mňamka. Ale jarmilko! Ten foodstyling ještě trochu pokulhává... :-)

    OdpovědětVymazat