čtvrtek 27. ledna 2011
Něco dobrého na zub...
-Jsem si tak uvědomila, že už tady dlouho nebyla žádná ňamka, o kterou bych se s vámi podělila. To jsem ale ostuda a tak to dneska rychle napravím! Zrovna jsem teď měla dva dny za sebou k večeři svoje oblíbené ňamky… v úterý to byla mexická rýže – nechutně dietní pochoutka (až se divím, že mi to chutná) a včera to byla prasárna prvního kalibru – zapečené kuřecí závitky se smetanou. Jeden večer byl Milovaný v práci a druhý večer měl volno. Zkuste hádat, kterou večeři měl Milovaný :o))) Takže začneme mou oblíbenou a často vařenou mexickou rýží. Kdysi jsem zaznamenala recept na Primě v nějakém pořadu o vaření. Já tyhle pořady nesleduju, ale sem tam u něčeho třeba uklízím a vždycky si z toho něco poznamenám. Takže na mexickou rýži potřebujeme: 1 cibule, 2 stroužky česneku, mrkev, chilli papričky, olivový olej, 180 g rýže, 250 g rajčat, sůl, 400 ml kuřecího vývaru (já si dělám vývar z klasického Masoxu) a 100 g hrášku (takhle je to v původním receptu, já místo hrášku dávám mražené fazolky, ty mi chutnají mnohem víc). Na oleji si osmahnem rýži, přidáme cibuli a česnek a dohromady to ještě chvíli smažíme. Přidáme nakrájenou mrkev, rajčata a papričky. Přilijeme vývar a pod pokličkou dusíme, dokud se vývar nevsákne do rýže a ta nezměkne. Na konec přidáme hrášek a osolíme. Já tam té zeleniny dávám od oka podle toho, kolik jí zrovna mám. Takže někdy to mám spíš mrkvové a někdy spíš rajčatové. Jelikož to dělám s těmi mraženými fazolkami, tak je tam dávám už společně se zeleninou, aby se mi stihly udělat. No v tom pořadu to podávali jako přílohu, ale mě to celou dobu slouží jako hlavní chod a vždycky si na tom pochutnám!!! No a teď ty kuřecí závitky. To je zase recept z pořadu, co kdysi dávali na Nově - My rádi jíme. A to už je let! Od té doby si našel svou stálou pozici na jídelníčku naší rodiny… Takže začneme. 4 kuřecí prsa rozklepeme, nasolíme a do každého dáme plátek slaniny (nebo něčeho podobného) a trochu mražené zeleniny (já dávám směs hrášek-mrkev-kukuřice) a uděláme z toho závitek / ptáček, prostě nějak to zamotáme dovnitř :o)) Každej závitek obalíme v klasickém trojobalu. To teda nesnáším! Cokoli se má obalovat, tak já se tomu vyhýbám jak čert kříži (jenže když mi to tak chutná!). Vymažem si zapékací nádobu máslem a závitky do ní položíme a celé to zalijeme smetanou (samozřejmě je lepší prasácká než 12%). Vždycky se snažím, aby ani kousek žádného závitku nebyl suchý. No a takhle to šoupnu do trouby a na 180 stupňů peču cca hodinu a čtvrt. Celou dobu se s tím nemusí nic dělat. To je na tom hrozně prima :o)) Jako přílohu máme nejradši bramborovou kaši a kyselou okurku. A tohle jsem vám i včera vyfotila :o)) Takže takhle to vypadá v tý zapékací míse po vyndání z trouby. Ta křupka, co se na tom vytvoří je naprosto dokonalá!!! Většinou jí pak ze zbylých závitků „ožeru“… a ten sosík okolo… labůžooooooooooooooooo!!! $$OBR461428$$ A takhle pak závitek vypadá na talíři. Na kaši vždycky nakydám ten sosík!!! $$OBR461429$$ Tak dobrou chuť, jestli něco z toho ozkoušíte… závitky mám dneska ještě k obědu, tak už se mi sbíhají sliny! :o))
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
zas žrádlo, kurna, zrovna přemýšlím co si hodim na talíř a nemáme tu nic co by bylo vzhledem k mlíku nezávadný :-/
OdpovědětVymazatAch bože, ach bože, ach bože!!!!!!!Jarmilko, si zvíře:-)))
OdpovědětVymazatUmírám tohou to ochutnat a to sem čerstvě po velmi vydatném obědě!!!
mňam, a já si včera v obchodě lámala hlavu, co v něděli k obědu, díky za tip:)
OdpovědětVymazatTaky nedělám trojobal, vždycky se bojím, že mi to nebude držet, ale nikdy sem to nezkusila, tak nevím... :D Ale často se mi stává, že mi něco přijde v kuchyni na mě moc těžké, tak to nedělám a pak zjistím, že je to lehký, nebo že to jde skoro samo... :o)
OdpovědětVymazatolala! mexičajda se mi líbí a závitníci jsou luxusní. Akorát teda číst tohle před obědem, když mám doma jen jogurty a okoralej rýžovej chlebíček, je pěknej masochismus. Aspoň mě to vykoplo vydat se rychleji na nákup:)
OdpovědětVymazatchá chá! Já to četla až po obědě:-D
OdpovědětVymazatpřítelkyně, když v mexický rýži vynecháš chilli papričky, tak by to mělo být ok, ne? A na tu já mám propriety doma vždy :o))
OdpovědětVymazatSejro, předpokládám ale, že tou touhou neumíráš kvůli té rýži :o))
Anusko, tak dobrou chuť! .o))
Ivet, tady u toho je dobrý, že vlastně ten trojobal nějak extra držet nemusí, když se to pak zalévá smetanou a nijak se s tím dál nemanipuluje (tedy až do doby podávání a to už je to pěkně spojené s tou smetanou :o))
psice, no to bys měla rychle běžet na nákup! S takovou ubohou zásobou bych doma moc dlouho nevydržela... jak lednice zeje prázdnotou, tak jsem z toho celá nesvá! :o)
squire, ty víš, kdy sem chodit :o)
Mám radši recepty, kde se všechno naháže na pánev nebo do zapíkací misky a hotovo.
OdpovědětVymazathttp://www.albert.cz...1_11_web.pdf
Strana 11.
To listový těsto je tam dokonalý. :o)
Právě kvůli obojímu - do rýže hodně chilli (v poslední době sem si velice oblíbil uzené papričky chipotle) k závitkům bych sobě naordinoval pečené brambory, páč bramborová kaše je jídlo pro kosmonauty a jak se do toho nedá zakousnout, nemám z toho dobrý pocit:-)
OdpovědětVymazatIvet, tak to vypadá luxusně! Je tam všechno, co mám ráda!!! To bych taky mohla vyzkoušet... akorát tedy s prsníma řízkama, já stehna nemusim :o))
OdpovědětVymazatSejro, a co bramborová kaše místo z mlíka ze smetany? Z toho taky nemáš dobrý pocit? :o))
já si teď užívám poslední chvíli, kdy si ještě do jídla nějaké to chilli můžu dát! Co budu dělat potom, tak to fakt nevím! :o))
když vynecháš papičky, cibuli, česnek, fazolky a hrašek tak je to ok :-D
OdpovědětVymazathmmm tak to si můžu rovnou uvařit samotnou rejži v pytlíku :o))
OdpovědětVymazatTak si říkám, že by se snad k těm závitkům hodila i ty španěllská rýže. Já teda papričky taky ne, nemusím mít všechno. ;o)))
OdpovědětVymazatIvet, tak to neobaluj, jenom to svrchu, popraš trochu moukou, potři rozbitým vajíčkem a posypej jemnou vrstvou strouhanky a hotovo - snad se to kuře nezfanfrní. ;o)
Oby, tak k těm závitkům bych si tu rejži nikdy nedala... to se mi nehodí! Já mám svoje kombinační pravidla a ke smetaně je rýže v mém gurmánském světě zakázaná :o))
OdpovědětVymazatno o no by se to fakt asi nezfanfrnělo, ale přišla bys o báječnej připečenej spodek, kde se snoubí trojobal připečený se smetanou! :o))
Jsem nepoučitelná a zas tu lezu večer před spaním... :-o
OdpovědětVymazatZapékané smetanové ňamky - nám bohatě takhle ke štěstí stačí i zapečené dobré brambory, jak do nich ta smetana tak trochu jakoby nasákne...
nominku, a kdy jindy? Se během dne na net nedostaneš... jsi smolařka :o))
OdpovědětVymazatjojo brambory jsou taky luxusní... obzvlášť když se u nich válí ještě kus masa!!! Já ho pak ani jíst nemusim, ale těm bramborám to dodá úplně jinou chuť! To je jak s omáčkou... tu taky bez masa dobrou neuděláš, ale to maso tam ve finále mít nemusim :o)
Jarmilko, ty masařko jedna, ty budeš mít pětikilovýho macka - kulturistu.
OdpovědětVymazatOff topic: Kde budeš rodit?
nebudu, včera mě paní doktorka prohmatala a říkala, že žádnýho obra tam nemám, že se mi bude rodit dobře :o))
OdpovědětVymazatrodit budu v porodnici, jak překvapivé :o))
Sorry, neuvědomil jsem si, že 1.březen bude až za měsíc...
OdpovědětVymazatBereši si do porodnice notebook? Kdy nám podáš první zprávu?
NB si neberu neb ho nemám :o))
OdpovědětVymazattakže první zpráva bude, až budu doma... nebo možná z mobilu, jestli se mi povede sem něco napsat? Ještě jsem na netu na mobilu nikdy nebyla, tak nevím :o))
proč 1. březen?
Jarmilko, jak blažená je tvoje nevědomost!
OdpovědětVymazatZpráva se serveru Medical Tribune: Dvě zcela zavřené porodnice, ostatní čtyři naprosto přeplněné. Tak bude po prvním březnu vypadat situace v metropoli, pokud lékaři splní hrozbu a odejdou. Přednostové pražských porodnic včera proto společně vyzvali ministra zdravotnictví a premiéra, aby se situací začali vážně zabývat.
Uvědomuješ si vůbec, jak jste to před těmi 9 měsíci udělali dobře?
jo tohle! O této situaci vím, akorát tím, že se mě netýká, to až tak moc nevnímám :o))
OdpovědětVymazata kam by ty lékaři odcházeli? Oni tak na ně někde čekaj s otevřenou náručí a plným pytlem peněz! Budou stahovat...
Jarmilko, během posledních 5 let už odešlo za lepším jen do Británie a Německa 1400 mladých českých doktorů... Ale to je na dlouhé povídání.
OdpovědětVymazatběhem 5 let a ne najednou...
OdpovědětVymazatno já si myslím, že to s tím jejich odchodem nebude zase až tak horký...
Já jen, že českej doktor nemá problém se uchytit kdekoliv v civilizované zemi...
OdpovědětVymazatMůj syn vážil 4,95 kg a v břiše byl usazenej zadkem napřed, takže vykouk na svět rozříznutým břichem. Takže bez doktora by se to tenkrát neobešlo.
Ježišmarjá, vždyť to je diskuse o žrádle!!! Promiňte mi!
Tak zakousla bych si, coz o to:-)
OdpovědětVymazatPodle popisu by to mohla být docela dobrá (samože hustě kalorická) mňamka. Ale jarmilko! Ten foodstyling ještě trochu pokulhává... :-)
OdpovědětVymazat