pátek 29. dubna 2011

Pořádná točená!

:o)Jako holka si pamatuju, že v každé cukrárně měli stroj na točenou zmrzku. Jako každé dítě jsem zmrzlinu milovala a pořád jsem rodiče otravovala, aby mi koupili. Točená byla samozřejmě lepší než na klacku. Nejradši jsem měla míchanou vanilkovou s čokoládovou. A to tenkrát byla vanilková!!! Tipuji, že někdy na začátku druhého stupně na základce se u nás v Městečku najednou objevilo místo, kde prodávali nějakou „italskou“ zmrzlinu. Všichni jsme z toho byli vyvalený jak sudy. Tolik druhů! To nebyly jen dva jako u točený. Najednou byla točená trapná a všichni jsme chtěli italskou kopečkovou. Úplně si pamatuju, když jsem jí měla poprvé, tak jak jsem byla nasraná, když jsem objevila, že kornoutek je prázdný. Zmrzka jen na povrchu. Jenže prostě ten výběr z více druhů a to, že si jí kupovali všichni, sehrálo svou roli. U mě měla točená odzvoněno. A jelikož jsem úchyl, jak se patří, tak už tenkrát jsem si nechávala vždy namíchat takové druhy, abych to měla pěkně barevné. Takže nepřipadalo v úvahu dát si jahodovou a višňovou. Taky si pamatuju tu první cenu – dvě kačky za kopeček! A tak se to rozmohlo, že za nějaký ten čas stroje na míchanou z cukráren vymizely a všude najednou prodávali jen kopečkovou. Všichni tvrdí, že mají tu pravou italskou. Bohužel jsem je už dávno prokoukla. V Itálii jsem byla a sice možná ta u nás chutná skoro stejně jako tam, ale rozhodně jí nedávají italské množství. Cena se z dvou kaček vyšplhala někde i na 15 korun a naběračky na kopečky jsou čím dál tím menší. A tu jsem najednou v Městečku objevila místo, kam se vrátila stará dobrá točená! Je to sice na téměř na druhém konci Městečka, ale s kočárem mi to ani nevadí. Jsem tam skoro každý den. Točí krásnou vobrovskou zmrzku za 15! A to těšení se – pokaždé tam jedu a po cestě přemýšlím, jakou asi budou mít! Dneska to byla oříšková, včera borůvková, předevčírem meruňková – a všechny byly dokonalé! Už mají nějaké nové „vylepšené“ kornoutky, ale ty mi nechutnají. Ty si můžou strčit do prdele! Nechávám si jí točit do těch starých měkčích, do kterých tam dávají jen malou (kterou jsem si ještě ani jednou nedala). Když se blížím do finále, tak už je spodek toho kornoutku změklý a prosakuje a v tu chvíli ho prokousnu a zbytek zmrzky začnu vycucávat spodkem! A úplně se těšim na pořádný vedra, kdy ta zmrzka začne ke konci prokapávat. Hmmm jaká bude asi zítra? :o))

12 komentářů:

  1. My si dávali kopečkovou tak, aby vypadala jako houba. Takže dolů zásadně citronovou a nahoru buď do hřibu kakaovou, nebo do mochomůrky jahodovou. A kopeček stál u nás 50 haléřů, v začátcích!

    OdpovědětVymazat
  2. taky miluju zmrzky :) u nás na chatě ještě nedávno dělali pravou domácí smetanovou ...ze stroje, na kterým bylo vidět, že už má nějakej pátek odslouženej ...a to byla mňamka! vždycky mi tekly sliny už po cestě autem, když jsme se k onomu posvátnýmu místu blížili...a loni přišlo zklamání...cukrárna změnila majitele a místo výborný domácí točený je tam tuctová kopečkovka jako všude jinde :(...závidím! :) dej si i za mě...:)

    OdpovědětVymazat
  3. brrr, točená mi nikdy nechutnala, když už něco zmrzlýho, tak nanuka :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jsi ale pokušitelka! Taky mám nejraději tu klasickou točenou, u nás mají naprosto přesnou u trolejbusové zastávky před Zoo. (to je drobná reklamní vsuvka pro případné, zmrzlino-milné, návštěvníky Ostravy)

    Ono u nás i těch točených už přibývá, ale prostě není točená jako točená... :-)

    OdpovědětVymazat
  5. squire, padesát haléřů? Tak to k nám musela kopečková dorazit asi tak o 5 let později než k vám... podle tý ceny... to víš, ty maloměsta, tady jsme trochu pozadu :o))

    Deberuno, naproti našemu baráku (ano, přímo naproti!!!) taky dlouho odolávali trendu kopečkové a měli tam ten starý stroj a většinou měli starou osvědčenou kombinaci vanilková/čokoládová, ale už podlehli a taky kopečkujou :o(

    přítelkyně, tak to jsi snad jediná, o kom vím, že nemá rád točenou!!!

    nominku, to jsem celá já :o))

    OdpovědětVymazat
  6. já mám moc ráda jahodovo-banánovou, je sladká jak cumel, ale moc dobrá.
    a v Brně mě jednou kamarád pozval na jablečnou-jogurtovou, taky byla super. a z dětství si ještě pamatuju broskvovo-vanilkovou, ta mi taky moc chutnala.

    cenu kopečkové zmrzliny si pamatuju ze třetí třídy (jsem myslím o tři roky mladší než ty, Jarmilko) - 3 Kč za kopeček.

    OdpovědětVymazat
  7. Taky jsem si toho všimla. Zase začali prodávat poctivou točenou a zajímavý je, že je to údajně taky \"pravá italská\" - teda aspoň u nás na maloměstě. Jinak u jedné místní sámošky taky točej každej den jiný příchutě a bývá tam fronta až za roh (teda když je hezky). Jinak já můžu zmrzlinu v jakékoli podobě. V minulém těhotenství jsem byla schopna ji konzumovat po litrech...

    OdpovědětVymazat
  8. dewberry, tak banánovou si ani nevybavuju, že bych někdy měla točenou... ale určitě by mi taky chutnala... jarmilka ráda banány :o))

    F., tak to já v těhotenství ani ne... to u mě frčela spíš čokoláda a sušenky :o))

    OdpovědětVymazat
  9. Čokoládu a sušenky mám v tom aktuálním těhotenství. A vzhledem k mé současné podobě si myslím, že zlatá zmzlina :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Hm.. přesně vím kde v městečku....měli jí tam už když jsem tam byla v 16ti na brigádě..:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Jarmilku jsem tipovala spíš na točenou klobásu, zmrzlina mě překvapila. :D

    OdpovědětVymazat
  12. wien, to všechno způsobilo těhotenství a teď to pokračuje! Prostě jsem se přeorientovala na sladký! Klobásy a spol. konzumuji nadále ve velkém, ale na sladkém si hodně ujíždím :o))

    OdpovědětVymazat