pátek 16. října 2009

Jak to nepálí, tak to neni jídlo pro mě.

-Budu vám vyprávět o jedné z největších vášní a drog mého života. Je to pálivé jídlo. Začalo to už v mém dětství, když jsme ještě já, sestra a máma bydlely s tátou jako „šťastná rodinka“. Táta doma v kuchyni fungoval tak, jako většina chlapů, když už vaří. On byl přes takové ty rychlovky – směsy různé zeleniny a masa, různě opečené maso… prostě jídla do 30 minut hotová. Máma byla zase na klasiky – omáčky, knedlíky… jídla, která vařila celá dopoledne. No a když mi bylo cca 10 let, tak k nám vtrhla novinka zvaná „Tabasco“. Nevím, jestli to byla novinka pro celé Čechy, každopádně pro naší rodinu ano. Tátu jsme se sestrou viděly, jak si s nějakým kámošem dávají kapku na prst a ochutnávají… a samozřejmě jsme chtěly taky!!! Jako každé děti, když něco vidí dělat dospělé. No a táta v očekávání velké legrace nám na prst opravdu trochu dal! Legrace se nedočkal, ani od jedné z nás. Spíš si zavařil a od té doby jeho dcery vyžadovaly, aby do každého jídla dal „to červené pálivé“. No a tak to začalo… naše huby začaly vyžadovat stále více a více pálivého. Po čase jsme objevily, že nejen Tabasco k životu potřebujeme. Seznámily jsme se s různými chilli omáčkami, živými feferonkami, táta nám i z každé várky okurek pár sklenic zavařil s feferonkou. Panejo ty měly říz!!! Babička omdlévala (a omdlévá dodnes) nad množstvím pepře, který si se sestrou sypeme do polívek. Pak se táta odstěhoval a mamka nás trochu zklidnila. Ona totiž pálivému nikdy nezačala holdovat. Nechápu, jak se v týhle rodině mohla ubránit! :o)) Ale stejnak jsem nezapomněla! Oheň jsem znovu rozdmýchala, když jsem začala bydlet u Milovaného a naučila jsem se vařit! Kdybyste viděli Milovaného, jak byl po každém mém jídle zpocený! A to jsem se kvůli němu snažila to nepřehánět! Ale to prostě nejde. Po těch 4 letech, co u něj bydlím a vařím, jsem ve stadiu, že přeženu pepř i na řízkách! Ano, já dělám i řízky pálivé. Jakmile neudělám jídlo alespoň trochu pálivé, tak mi prostě nechutná! V restauracích si všechna jídla, která mají být pálivá, objednávám pálivá víc, protože vím, že to pro mě bude málo! Dostávám se do stadia, že i to víc pálivé je málo!!! A tak obsah mé kabelky vzrostl! Je v ní vše, co v klasické dámské kabelce – peněženka, kapesníčky, jelení lůj, zrcátko, řasenka, tampony… a navíc pytlík se zrníčky z feferonek… protože co kdyby to někde v restauraci málo pálilo? A ne všude jsou tak vybavený, aby mi k jídlu přinesli i lahvičku chilli (a do takových restaurací se já nevracím)… Myslím si, že jsem už tak trochu nemocná! Budu asi hodně trpět, až budu v očekávání a pálivé se pro mě stane tabu!!! Ale dokud to půjde, tak to do sebe pohrnu!!! Obzvlášť teď, když už si Milovaný docela zvykl! A já mám najednou úplně krásně normální hodnoty při měření tlaku! Už se doktorům nestává, že mi ho nemůžou naměřit! Takže mi to svým způsobem hrozně prospívá!!! A hrozně moc miluji pálivé rty po jídle! To si přímo užívám. Dneska budu mít k večeři pálivého Sechuana a k obědu jsem měla špagety orestované na olivovém oleji s feferonkami a cibulí!!! :o)))

28 komentářů:

  1. Ty jo, já si taky hodně pepřím polívky, ale co je moc, je moc... zrníčka z feferonek v kabelce, no nekecej!!!:-D

    OdpovědětVymazat
  2. Anuska: to mi povidej :o)

    Sabina: jo přijde mi to taky hodně úchylné, ale nedokážu je vyndat! Už mi totiž párkrát zachránily večeři :o)

    OdpovědětVymazat
  3. ty bláho, já kořenim celkově všechno málo a pálivý dělám hodně zřídka, protože Podnikatel ho má zakázaný

    OdpovědětVymazat
  4. ježiš, to by mě zabilo! Já totiž i dost solím! Aby toho nebylo málo :o)

    OdpovědětVymazat
  5. chudáci tvoje játra a ledviny...

    OdpovědětVymazat
  6. když mi to jinak nechutná :o((

    OdpovědětVymazat
  7. Vím o čem je řeč, také miluji pálivé a můj protějšek se při jídle potí a kašle:) ale kdo pálivé nerad, neví o co se připravuje :))

    OdpovědětVymazat
  8. V těhotenství můžeš pálivý. Pokud ti to navíc dělá dobře na tlak, tím spíš bych jedla dál to, co jíš normálně, jinak tě těhotenství zbytečně rozhodí a budeš jen blejt a blejt.

    Jenom se potom nediv, až tvoje dítě bude velmi brzo po narození odmítat mléko, nebudeš do něj moct nacpat zeleninu ani ovoce a jediné, po čem se ti požene, bude dóza s pepřem. Ony ty malý zvířata mají chuťovou paměť a člověk by nevěřil, pamatují si, co dostávaly ještě skrz pupečník. Je dokázaný, že když těhotná sbaští sladké, u dítěte v děloze se spustí slinící reflex. Pokud si podobně vypěstuješ závisláka na pálivém, tak se pak nediv:)

    OdpovědětVymazat
  9. felixa: to já taky řikám! Každej se diví, vždyť to prý ani nemůžu cítit chuť toho jídla!!! To je ale blbost, protože kdyby to tak bylo, mohla bych jíst jen zeleninu posypanou feferonkami a byla bych štíhlá jak proutek :o) a nehonila by mě věčně mlsná :o)

    squire: no a právě proto v těhotenství pálivý nechci!!!
    Ale vždyť přeci vše, co do sebe pozřu, to dítě ovlivňuje!!! Ne jen po porodu ale i během těhotenství!

    OdpovědětVymazat
  10. Jo, ale není to tak žhavý, jak tě straší příručky... pálivý můžeš, jenom ne moc. Já měla v těhotenství strašné chutě na tučné maso. Pucovala jsem do sebe jitrnice, bůček... všechno jsem pekla na sádle... a přitom do té doby jsem tučné nesnášela. Uvidíš sama, o co si tvoje tělo s miminem uvnitř řekne. Může se ti stát, že najednou sama od sebe nebudeš moct pálivý ani vidět:))

    Prostě jez všechno s mírou, hodně zeleniny, hodně semínek, sem tam decánek vína, a tím si nejlíp zajistíš, že to malý pak bude zvyklý na všechno a nebude tě strašit nechutenstvím a alergiemi.

    OdpovědětVymazat
  11. Dotaz--a jak to delaji maminy treba v Mexiku?
    Tamnejsi kuchyne je prece sakra paliva?!

    OdpovědětVymazat
  12. Tomas mi vypravel,jak v Chicagu na Mexiko party ochutnal jalapenos,hihihi.dodnes se smeju,kdyz to znova vypravi.Pry byl jak Soptik :oDD.

    OdpovědětVymazat
  13. squire: já doufám, že mě třeba v těhotenství postihne mánie po zdravém a dietním jídle!!! :o))

    cheorchia: tam si děti musí zvykat ve velkym už od začátku :o)) jak na pálivý tak na tequilu :o)

    OdpovědětVymazat
  14. Cheorchia: a já si pamatuju, jak jsem se zcela nedávno vysmrkala do papírového kapesníku poté, co jsem si zrníčkama posypala pizzu!!! Nebyl to kvalitní kapesník, protrhl se! :o)
    ten samý večer jsem si ještě sáhla tou samou rukou do oka!!! Takové začátečnické chyby!!!

    OdpovědětVymazat
  15. to jsem ráda, že v tom nelítám sama! :o)

    OdpovědětVymazat
  16. byl v Mexiku a objednal si nějakou echt pálivou polévku. Číšník mu říkal, že to pálí, no cococo, já mám pálivé rád ...
    ... pak mu to přinesli a kuchař se přišel podívat na toho Evropana, co má rád pálivé ... prý to byl tekutý oheň, nesnědl víc jak pár lžic ... kuchař se asi směje ještě teď :)))

    OdpovědětVymazat
  17. Squire - aháááá tak už chápu proč tolik ujíždím na sladkém, dííík mami

    Jinak pálivý rád, ale jen trochu, bál bych se to co se ti stalo, že bych si vypálil jazyk a chtěl víc a víc ... na ten tlak to fakt funguje? Já mám nízký :(

    OdpovědětVymazat
  18. Jéje, tak to jsi dračice - jak dýchneš, plameny musí šlehat... :-)

    Nedávno jsem tu někde narazila na ten Frankův kulinářský zážitek z Mexika - nebylo to náhodou u Tebe?

    OdpovědětVymazat
  19. Jejda, já naopak nemám ráda sebemíň pálivé jídlo - na rozdíl od plechové huby Trpaslíka :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Gomba: to bych chtěla ozkoušet. Pravý mexický jídlo. Co by to se mnou udělalo :o))

    Medvídek: ano, pálivé zvyšuje tlak... ale můžeš ho zvyšovat i alkoholem, pokud nechceš začínat s pálivým :o))

    nominek: jojo to bylo u mě! Já se u toho tolik nasmála!!! Prostě si tam představuji sama sebe :o)

    Maire: a to tě ještě nepřeučil? :o)

    OdpovědětVymazat
  21. Jarmilko to by se Ti u nás vůbec nelíbilo, kořením hodně málo a navíc téměř nesolíme :-D

    OdpovědětVymazat
  22. Teda, tak tohle fakt nemusím. Já skoro nesolím, okořenit jídlo pořádně neumím a tak jsem si myslela, že je to hrozný, ale zmýlila jsem se - když někomu nechutná jídlo ode mne, můžou si to dodatečně ochutit, ale co dělat s jídlem od Tebe:o)))))).....

    OdpovědětVymazat
  23. já byla taky odkojená feferonkama, návštěvy u nás s díky vraceli nedojedený guláš se slzami v očích....Co mě taky nerozslzelo, to mi ani nechutnalo....

    jenže před dvěma lety se u mě rozjela alergie na chilli, mám hrozné křeče a bolesti...i tak občas neodolám a pak brečím jak malé děcko zkroucená v klubku...

    Moje děti ostré milujou, ta mladší víc než starší...Mladší jí samotné čerstvé feferonky, laužnicky ukousne, hodí škleb, polkne a znovu kousne, znovu zalapá po dechu a zbaští jí celou.

    Ale zase se u nás nesolí, tedy téměř nesolí, kilový pytlík soli nám vydrží dva roky a většina padne na vaření těstovin....

    OdpovědětVymazat
  24. Alergie na chilli? To bych nezvládla;o)

    Jinak moje oblíbený koření je caenský pepř s česnekem... Do salátu, na pečený kuře... no možná to aktualizuju i na chleba s máslem;o)

    V restauracích se o pálivý ani nesnažím, protože vím, to pálit nebude. Jediné skutečně pálivé jídlo v retauraci je ostrosladká polívka u Číňanů;)

    OdpovědětVymazat
  25. Nigerijcova žena: o takové alergii jsem nikdy neslyšela a začínám se bát :o(

    Kopřiva: jo tak ta polívka je hodně dobrá! Dávám si jí hodně často :o))
    já se v restauracích snažím, někdy se mi to opravdu povede a když ne, tak mám u sebe svůj pytlíček první pomoci :o)

    OdpovědětVymazat