čtvrtek 11. prosince 2014

Děda za všechny prachy!

Květák je už druhý týden doma nemocný. A jelikož počet skutečně odpracovaných dní je přímo úměrný dosažené mzdy, v pondělí ho Milovaný odvezl ke tchýni na tři dny. Květák se těšil, tak jsem ani neměla moc velké výčitky svědomí...

Před odjezdem jsem ho objímala, jakoby odjížděl na měsíc a ne na necelé tři dny.
"Květáku, bude se mi stýskat.", šeptám mu do ouška.
"A proč, mami? Vždyť budeš v práci.", uzemní mou sentimentální náladu.

To byla sice pravda, ale i tak jsem si volné podvečery užila. Sice u pečení cukroví, ale v klidu, u filmu...

No a včera se vrátil. Po cestě od babičky mě s Milovaným vyzvedli v práci. Už v autě mi Květák stihl předříkat novou písničku (není to chyba, on nezpívá, ale předříkává :o)), kterou se naučil - Běží liška k táboru. Kdyby jí uměl aspoň celou... ne, on odříkává jen konec a to ještě v upravené verzi: Ježek za ní pospíchá, že jí prdel rozpíchá!

Hned je mi jasné, odkud vítr fouká. Dědek. Ne nadarmo mu jinak než dědek nikdo z rodiny neřekne. Už od miminka pořád hlásí na Květáka: Řekni prdel! Od doby, kdy Květák začal mluvit a všechno opakovat už to taková sranda není. Pro všechny kromě něho.

Doma kulturní zážitek pokračuje další říkankou: Hop, hop, hop, dědek bábu kop!
Taky bych někoho kopla. Hádejte koho?

Nejhorší je, že Květák to předříkává s takovou hrdostí a potěšením! Když jsem se ho snažila opravit, že to děda spletl, že se říká pytel a ne prdel, tak se skoro rozbrečel!

Už kolikrát jsem s dědkem o tom mluvila, ať si nechá tyhle průpovídky na jindy a ne před vnukem, že všechno opakuje a už chodí do školky... bla bla bla... jak hučet do dubu.

Ne nadarmo se říká, že v pozdějším věku se dospělý opět stávají dětmi. Na něj to tedy sedí perfektně .o((

3 komentáře:

  1. Nejmenuje se dědek Zeman?:) Pak by to bylo jasný, včetně toho, že budou přibývat ještě lepší písničky (třeba ty od oblíbené skupiny Pussy Riot)!

    OdpovědětVymazat
  2. nejmenuje, ale je to jeho volič :o)))

    OdpovědětVymazat
  3. Slovo prdel je naprosto skvělé k nácviku výslovnosti r, l, d. Je to ryze české slovo a žádný cizinec je neumí vyslovit, vyjma Slováků.
    A s tou písničkou - Váš chlapec možná zpívá původní versi, Erbenem zeslušněnou.
    Chcete-li aby Vaše děti mluvily slušně, mluvte slušně hlavně vy rodiče, zejména v okamžicích, kdy si myslíte, že vás děti neslyší.
    Ony se stejně sprostá slova neučí od jiných dětí (dědeček je v tom ještě poměrně neškodný) a od dospělých, které náhodně zaslechnou na ulici. Ale zvyknou si aspoň na to, že rodiče to neužívají, a tak by to neměly užívat ani ony (rodiče jsou až do puberty následováníhodný vzor).
    Mimochodem - dítě, které s tím do školky přijde jako první, je v kolektivu za hrdinu. Takže Váš chlapec s tou písničkou na společenském žebříčku nejspíš výrazně poskočil.
    Když si vzpomenu, jak nám domů děti tahaly sprostá slova - nejen, že jsme je nepoužívali, ale dokonce jsme ani některé neznali! Je to na mrtvici, když dítě začne na veřejnosti takhle mluvit. Ale zažívají to všichni rodiče. (A některé to konečně přiměje začít mluvit slušně.)
    Milan

    OdpovědětVymazat