středa 9. června 2010

Cítím se fajn!

-To jsem se zase dneska ráno pobavila. Co začalo svítit sluníčko, tak mi přijde spousta věcí vtipnějších než obvykle a fakt se dobře bavím (i sama sebe :o))). Takže bylo to takhle: vystoupila jsem dneska ráno v 6 hodin z autobusu a šla jsem do metra. A u vstupu do metra na lavičce spal společensky unavený mladík. Rozhodně to nebyl žádný bezdomáč. Spíš bych ho tipla, vzhledem k jeho věku, na nějakého úspěšného maturanta. Pod ním na zemi ležela mikina. Překvapilo mě, že v místech, kde se různých individuí pohybuje víc než dost, tam ta mikina ještě je. Když jsem přišla blíž, zjistila jsem, proč tomu tak je. Byla zblitá. Tak tohle byl opravdu originální způsob ochrany oděvu před krádeží. Musela jsem se tomu smát. Takový ten vnitřní škodolibý smích. A když jsem si představila, jak se mladík vzbudí třeba kolem deváté, kdy už to u metra bude jak na Václaváku, smála jsem se ještě víc!!! :o) Koho by to zajímalo, tak mladík měl k večeři nudle – zřejmě milovník čínské kuchyně. Tak ty si dneska asi nedám! :o)) Myslíte, že si tu mikinu vezme nebo jí tam nechá? Já bych jí tam stopro nechala! :o)) No a pak jsem se pobavila u knížky. Už asi půl roku po cestách z a do práce louskám knížky od Terryho Pratchetta. Je to fakt hodně hodně hodně vtipný! Přesně ten styl humoru, který mi sedí jak prdel na hrnec! A tak se občas v metru nebo autobuse začnu smát a vypadám jak blázen. Pořád se uklidňuji, že určitě spousta lidí jeho knížky zná a tak mě chápou. Teď čtu už devátou knížku a myslela jsem si, že na čaroděje Mrakoplaše nikdo nemůže mít! Ale teď čtu knížku Stráže! Stráže a musela jsem svůj názor přehodnotit! Je to pro mě bezkonkurenčně nejlepší z těch devíti! Noční hlídka je nejlepší! Nojo prostě policajti :o)) Dva policisti se dohadují, z čeho obviní zmlácené v bezvědomí: „Dobrá, tak tedy pro pokus o odpor při zatčení. Nechal bych je ležet támhle u zdi, dokud se nevrátíme. Nemyslím, že by měli chuť se vzdálit.“ „To máte pravdu, pane.“ „Hlavně dej pozor, ať jim neublížíš,“ nabádal ho Elánius. „Zatčeným se ubližovat nesmí.“ „Správně, pane,“ prohlásil Karotka sebevědomě. „Každý zatčený má svá práva. Tak se to říká v Listině lidské důstojnosti z r. 1341. Říkám to desátníkovi Nóblhóchovi pořád. Mají práva, povídám mu. To znamená, že do nich nesmíte kopat obutý.“ „Velmi dobře řečeno, konstáble.“ Karotka sklopil oči. „Máte právo mlčet,“ prohlásil. „Máte právo neporanit se na cestě do cely při pádu ze schodů. Máte právo nevyskakovat z oken ve vyšších podlažích. Nemusíte nic říkat, ale cokoliv řeknete, no… podívejte… mohl bych si to zapamatovat a použít jako důkaz proti vám.“ Vřele doporučuji!!! :o)) Takže mám dobrou náladu hned od rána. Sice se mi jí snažil zkazit nějaký megasmraďoch, který si sedl v busu vedle mě, ale nepovedlo se mu to. To by musel být největší ultrasmraďoch, aby mi mohl svým smradem zasrat můj hezký začátek dne! .o))

16 komentářů:

  1. A já ti doporučuji Stráže stráže v divadle Radar Praha 7, protože to je bezva představení a navíc tam můj synátor hraje dráčka Erola :-))))

    OdpovědětVymazat
  2. jo to jsem slyšela, že se některý ty příběhy hrají i v divadle!
    No mohla bych to zkusit, i když vždycky upřednostňuji knihu :o))
    dík za typ!

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasná Zeměplocha obohatila môj život. Je to fantastické čítanie!

    OdpovědětVymazat
  4. danko, nechápu, jak ten člověk mohl Zeměplochu vymyslet! Všechno to do sebe tak zapadá! Nikdy bych nevěřila, že mě tak bude bavit nějaké sci-fi :o))

    OdpovědětVymazat
  5. asi proto, že to není sci-fi, ale fantasy:-DDD

    OdpovědětVymazat
  6. pro mě odjakživa ty dva žánry splývají... ani jeden jsem nikdy neměla ráda :o))

    OdpovědětVymazat
  7. Existuje spousta děl, kde se ty dva žánry prolínají, ale v literatuře i filmu se stále rozlišují. A oba mají své \"klasiky žánru\", kteří jsou žánrově čistí. Tolkien je čistá fantasy a Asimov čistá sci-fi, kupříkladu.

    V Pratchettovi není sci-fi ani za mák, ten spadá do humoristické fantasy.

    OdpovědětVymazat
  8. Znám a mám v knihovničce doma asi tak půlku zeměplochy ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Jarmilka, že?? ja si ledva viem nájsť nadväzujúce dopravné spoje, a pratchettovi nadväzujú celé národy a dejiny a vôbec všetko. zbožňujem ho!

    OdpovědětVymazat
  10. Tak až budu hledat nějakou knížku na čtení, tak se tě přijdu zeptat na jméno autora, protože si ho do té doby určitě nezapamatuju... Snad budu aspoň vědět, že jsi o tom povídala ty:-D

    OdpovědětVymazat
  11. squire, ty jsi nějaká nadupaná :o))
    takže u mě dál platí, že nemám ráda sci-fi a líbí se mi humoristické fantasy :o))

    Lorandeli, ta moje kolegyně, od které si to půjčuji, má doma komplet Zeměplochu, takže snad se tím prokoušu vším :o)

    danko, přesně tak :o) je to neuvěřitelné! A ještě kdyby těch knížek nebylo tolik, že?

    Žrádlo do koníka, to víš že se zeptej... ti můžu doporučit i něco drsnějšího, když budeš mít náladu! Toho mám načteného nejvíc :o))

    OdpovědětVymazat
  12. Taky sem to přečet skorem všechno. A počkej, až naraziš na stařenku Oggovou, a spol., to sem umíral smíchy.
    Hrozně moc se mi líbil i Mort a další díly, kde hojně vystupuje Smrť: \"JÁ SEM JEDINÁ SPRAVEDLNOST\"
    Pratchett právě dosáhl výborné kombinace fantasy, humoru a filozofie, je to čtivé, zábavné a vůbec:-))))

    OdpovědětVymazat
  13. se stařenkou Oggovou a Mortem jsem se už seznámila :o))
    ale Střáže! Stráže! mě zatím oslovily nejvíc! A pak Mrakoplaš! :o))
    mě se líbí, že nad tím musí i člověk kolikrát přemýšlet, aby ten humor pochopil. Je to fakt dobrý :o)

    OdpovědětVymazat
  14. Je třeba to uzavřít zvoláním: Všechno je dobré!!!!

    OdpovědětVymazat
  15. jarmilko, abych nebyla \"nadupaná\", když sama scifíčko a fantasy píšu:))

    Jinak můj největší oblíbenec v zeměploše je..... Vetinari! Lord Vetinari je bestest:-D

    OdpovědětVymazat
  16. squire, tak lorda Vetinariho jsem zatím potkala jen jako takovou okrajovou postavu! Takže uvidím časem!!! .o)

    OdpovědětVymazat