čtvrtek 17. června 2010

Lékařský maraton!

-Už jsem dlouho nepsala o Milovaném a jeho zdravotním stavu! Možná jste si mysleli, že už to skončilo, co? Ale to zdaleka není pravda!!! Pro ty, kdo neví, tak můj Milovaný má už skoro dva měsíce oteklé kotníky. Jednu chvíli měl i oteklé ruce a nebylo mu dobře. Teď už je mu OK, ale nohy má pořád jak konve. Někdy víc, někdy míň, ale pořád to tam prostě je… Tipla bych si, že tak tři dny v týdnu je na návštěvě u nějakého lékaře! Takže už mu brali celkem asi 8x krev, 3 noci v nemocnici, dvě vyšetření střev, revmatologie, oční, plicní… mezitím lítá ke své obvodní lékařce s papírama a pořád do něj někde něco píchají… včera dostal nějakou injekci, aby zjistili, jestli nemá tuberkulózu. Čeká se, jakou na to bude mít reakci. Dneska mu nějaký lékař (já už ani nevím, kam všude chodí, kdo by si to pamatoval?) řekl, že má nějakou horní hranici hodnot „něčeho“ na DNU. Ale když úplně na začátku toho koloběhu nadhodil tu možnost, že by se mohlo jednat o DNU, tak to bylo lékaři zavrhnuto. Takže teď zase bere nějaké prášky na tohle. A jinak mu objevili nějaké dvě tečky v oku a ptali se, jestli neměl nějaký úraz, protože to by mohl být pozůstatek. NE, neměl. Hmm tak prý by to mohl mít už od narození! No shrnuto a podtrženo, je to už nějaký měsíc a půl a nohy má pořád oteklé a nikdo nic neví. Pořád slyšíme jen samé – možná, kdyby, otestujeme… a hovno z toho. On už je z těch návštěv po doktorech celý zpruzelý. Ve dnech volna zařizuje spoustu věcí do práce a potřeboval by si taky odpočinout (a taky potřebuje stihnout doma uklidit), ale místo toho každou volno chvilku využije k návštěvě lékaře! V neděli si musel vzít dokonce volno, protože v 7 a ve 12 hodin jede do nemocnice na vpíchnutí kontrastní látky a pak ve středu jde na rentgen celého těla! No a pak už jsme v koncích a asi přijde oznámení, že se holt musí smířit s tím, že má prostě oteklý nohy!!!

13 komentářů:

  1. Nevím, nejsem dochtor, ale je to dost divný... Přemýšlel třeba někdo nad lymfatickým systémem? Nebo že se neodvodňuje? Nezkusil by třeba lymfodrenáž nohou? Já měl nohy taky voteklý (ovšem já k tomu měl racionální důvod:o)) a na první lymfo jsem musel v půlce poprosit o přerušení procesu, protože sem myslel, že mi praskne močák. Pak sem vyčural asi patnáct litrů!!! Odvodnilo to úplně skvěle, po dvou lymfodrenážích otoky zmizely a už se nevrátily.

    OdpovědětVymazat
  2. díky za radu! Řeknu to Milovanému, aby to nadhodil před doktorkou. Nepamatuji se, že by mi o něčem takovém říkal, tak tohle možná ještě neabsolvoval!
    Hodně mu to splasklo po tom, co celý den nejedl a pil ty 4 litry projímadla před vyšetřením střev! Říkal, že by potřeboval ještě jednu dávku :o))

    OdpovědětVymazat
  3. Lymfo není nic hroznýho, člověk jenom leží a hodinu maká přístroj (pokud je to přístrojová, pak existuje ještě manuální, ale tu mi nedělali) Rozhodně to neubližuje a spíš pomáhá!!!

    OdpovědětVymazat
  4. \"něčeho na DNU\", to zřejmě myslíš zvýšenou hladinu kyseliny močové neboli hyperurikémii. Ale ta (obvykle) nezpůsobuje otoky nohou. Pokud nemá hodnotu \"přes čáru\" tak by měla stačit úprava stravovacího režimu, tzn. hodně pít hlavně vodu a ovo.čaje, absolutní zákaz alkohol, kafe, vnitřnosti, maso z mladých zvířat, mořských ryb, luštěniny, sladkostí a ostrého koření a hlavně žádné dosolování. A k tomu pohyb. Ale to by mu určitě měl nějaký MUDr. takhle vyvoslit...

    OdpovědětVymazat
  5. PJ, jo to je asi to, co myslím! Já si ty odborný názvy nepamatuju .o)
    A opravdu mu lékař doporučil upravit stravu o to, co říkáš! Mluvila jsem s ním jen po telefonu, takže žádné další podrobnosti neznám! Ale DNU nemá, jen má hodnoty na hranici .o(

    OdpovědětVymazat
  6. prostě by to nebyl on, kdyby neměl něco echt a kdyby mu na to přišli hnedka... No jo a bude hůř, přeci jen milovaný už není nejmladší a že by celý život dodržoval životosprávu a netknul se alkoholu to se říct nedá...:-(
    Tak snad to bude dobrý... už kvůli tomu, že je u vás v manželství jediným držitelem Řidičského průkazu...:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tchán tuhle dnu má. Popsanou dietu drží, akorát si fakt nedokáže odpustit buráky:)) a pivo pije jen nealko, chudák. Jenže jemu neotíkaly nohy, ale pekelně ho bolel palec u nohy.

    Jináč, oteklé nohy jsou jedním z průvodních znaků těhotenství, nedělali mu testy taky na tohle?:-DDD

    OdpovědětVymazat
  8. suzuki, co povídáš? Je to poprvé, co ho mám, co mu něco je! Ale je fakt, že poprvé zato pořádně!!! :o))

    squire, na tohle mu zatím testy nedělali, ale všechno může přijít!
    Není to zcela od věci - velikost břicha by odpovídala tak 6. měsíci! A zatím si toho žádný doktor nevšiml :o)))

    OdpovědětVymazat
  9. K tomu asi nemám moc co radit, tak snad ať je líp :-)

    OdpovědětVymazat
  10. No, vidím to jako Sejra, určitě by tou lymfomasáží nemusel nic pokazit. A souhlas PJ - omezit sůl, hodně pít...
    Kdysi jsem viděla v televizi nohy nateklé právě z důvodu špatné funkce lymfy - a to byly teda \"konve\"... Držím palce!

    OdpovědětVymazat
  11. elefantiáza to taky nebude, počítám že v subsaharské Africe se Milovaný nepohyboval ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Žrádlo do koníka, ale ono je dobře! Jen otekle :o))

    nominku, u toho, že má hodně pít, se mu musí určitě specifikovat, co má hodně pít .o)))

    Lorandeli, ne to fakt nebyl, nebo se mi poslední dobou o ničem takovém nezmiňoval :o))

    OdpovědětVymazat
  13. co nefrolog nebo nekdo ,kdo rozumi vaskulitidam

    OdpovědětVymazat