pondělí 23. května 2011

Shrnuto v pár bodech.

-Nějak nestíhám! Začalo být hezky a my jsme s Květákem doma minimálně. Pořád někde drandíme s kočárem většinou ve společnosti nějaké maminky. Takže ve stručnosti: Květáka už konečně začala zajímat hrací hrazdička, kterou jsme mu koupili před 14 dni a kterou úspěšně ignoroval (kromě prvního pokusu jí umístit nad něj – to ořval). Takže chrastítko-špendlík, která byla doteď jeho „nestorka“ má silného konkurenta. Ale pochybuji, že by někdy mohla hrazdička úplně špendlík vystrnadit – přeci jen špendlík funguje i v kočáru :o))) Zjistila jsem, že náš drobeček je pěknej terorista. Už přestává být tím spícím andílkem v kočáru, kterému nic nevadí. Je to andílek, dokud je kočár v pohybu, jakmile se zastaví, tak ho to moc dlouho nebaví a dává to hlasitě najevo. Navíc už přestává fungovat ochcávání v podobě drncání v sedě u pivka na zahrádce. Musím ho nějak přečárat. Navíc jsem zjistila, že kromě noci jinde než v kočáru za jízdy to naše dítě nespí! To je problém. Musí se nějak odstranit! Začala jsem se malovat. Nemluvím tu o nějakém nahazování fasády, ale každý den si zvýrazním oči řasenkou. Hned vypadám jinak a i se úplně jinak cítím – jako ženská a ne jen matka :o) Minulou neděli jsme s Květákem a Milovaným byli na profi focení, takže zakládáme rodinné album. Konečně máme taky fotku, kde jsme všichni tři. Květák je rozená fotostar! Vydržel celých 45 minut a pak dal hlasitě najevo, že ho to už nebaví a za mohutného řvu nakonec usnul vyčerpáním v autosedačce. Takže jsme si pořídili i fotky, kdy jsem jen já a Milovaný. Tady malá ukázka z doby, kdy to Květáka už přestalo bavit .o)) $$OBR469547$$ Od víkendu jsem Květákovi začala dělat čaj do lahvičky. Na názor doktorky jsem se vysrala. Prý že když je plně kojený, tak mu stačí jen to mlíko. Jenže v těchto vedrech mi přijde málo dávat mu jen jednou za 4 hodiny. Jo mohla bych ho krmit častěji, jenže to bych za chvíli měla doma malýho sumíka. Už takhle mi přibírá půl kila za 14 dní a to ho kojim 6x denně! A Květák je po své mamince, takže nehrozí, že by si jen tak cucnul na žízeň. Nenene. Řídí se heslem, že hlad není nutností k přežrání se! Celá maminka. Takže čaj byl pro mě jasná volba. On to teda spíš jen tak ožužlává, ale něco do něj padne a to je nejdůležitější :o))) No a to by bylo ve zkratce vše.

20 komentářů:

  1. Názor, že plně kojenejm dětem stačí jen mlíko, a to i v letních vedrech, jsem už taky četla, ale neztotožňovala se s ním ani moje pediatrička, natož já:)

    OdpovědětVymazat
  2. já se s ním taky neztotožnila :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Čajem asi nic nezkazíš, já jsem nečajovala a dehydrovaný dítě jsem neměla. Malej byl v podstatě jenom kojenej, v létě a v horku jsem mu dávala pít častějc a zdálo se mi, že si fakt dá hlavně na žízeň to první sladký mlíko a pořádně se napije v obvyklou dobu. Vodu jsem mu dávala lahvičkou se lžičkou na konci, když mu bylo tak pět měsíců a spíš si tím svlažil rty, než že by se seriózně napil.

    OdpovědětVymazat
  4. tak já nečajuju ani v těhle vedrech, ale pije častěji, tak po hodince

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jen kojím. Když jsou vedra, dávám mu klidně po hodině, ale většinou si jen cvakne a pořádný kojení je po 3-4hod jako obvykle. Dítě se prý kojením nemůže \"vyžrat\" do obezity, příroda to má chytře zařízený...Spíš teda mám naopak problém napít Žmura pořádně až po okraj, protože začíná mít tolik zájmů, že mi od prsa těká po všem možným a nesoustředí se na jídlo (tohle po svých rodičích taky určitě nezdědil)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak zrovna jedno vyžraný od prsa máme v klubíku, dokonce dostalo od doktora v Německu doporučení, ať raději přejdou na zeleninu, protože v šesti měsících byl pořád plně kojený a začínal mít problémy s nadváhou. Nevím, jestli to bylo matčinou příchylností k dortům a buřtům, ale fakt je to nehorázně tlusté mimino, které se ani nepřekuluje.

    OdpovědětVymazat
  7. já kdykoli ho dám k prsu, tak saje, dokud něco teče... takže tudy cesta nevede .o))
    a je pravda, že když dítě přibere po kojení, tak to není nic trvalého, to pak shodí, ale jak píše squire, mohl by pak mít pohybové problémy... já radši doplním tekutiny čajíkem :o))

    psice, tak to on taky pořád čumí, kde co lítá... ale vždy se vrátí k tomu jedinému a tahá to, dokud to jde :o)

    OdpovědětVymazat
  8. s tím mě ani neděste! zatím je pohyblivej a otáčecí jak vrtule, ale s tou matčinou příchylností k dortům a buřtům lze jistou paralelu najít:)))

    OdpovědětVymazat
  9. psice: Když už se ti vrtět začal, tak už nepřestane - ty děcka jsou strašně zvědavý... :)

    OdpovědětVymazat
  10. tak to bych se asi nemusela bát ani o Květáka... ten se sice zatím nekulí, ale nedokáže být chvíli v klidu (a bohužel to platí víceméně i o spaní) a pořád mrská rukama a nohama...
    znala jsem devítiměsíční mimčo, který jen sedělo a slintalo, jak bylo tlustý. Říkali jsme mu sedící býk :o))

    OdpovědětVymazat
  11. Já nevím, jestli přechod na zeleninu vyřeší dětskou obezitu. Malej se v půl roce taky sotva překulil, jak byl z mlíka vykrmenej. Od deseti měsíců se přibírání zastavilo a pohybový vývoj má naprosto v pohodě. Vytáhl se a je z něj prostě velký zdatný batole. Kamarádce se dítě nepřekuluje naopak proto, že je příliš štíhlý a tím pádem slabší a další kámoška má desetiměsíční dvojčata, který se taky moc nehýbou a to proto, že jsou extrémně líný. Názor jejich pediatry a neuroložky...Přežrání z MM bych fakt neřešila.

    OdpovědětVymazat
  12. já ale nechci přejít na zeleninu... já jsem jen začala dávat čaj :o))

    OdpovědětVymazat
  13. To byla reakce spíš na squire. Omlouvám se, za nevyžádané rady:-)

    OdpovědětVymazat
  14. co máš z toho, keimilko, taky strašně ráda dávám nevyžádaný rady:) Ona si nás jarmilka už srovná:))

    já ti nevím, proč to dítě bylo tak vyžraný, když pilo jenom MM, tak dobře německy neumím, ale z hovoru jsem vyrozuměla, že ta matka měla nějakej vadnej metabolismus (jak jsem ji viděla, spíš vadný stravovací návyky) a nějak to přenášela na dítě, nebo že to dítě mělo špatnej metabolismus... každopádně to byl první kojenec na dietě, kterýho jsem poznala:)

    OdpovědětVymazat
  15. ale holky, jako skoro každá ženská já taky neustále dávám nevyžádané rady... takže jaký srovnávání :o))
    já si myslím, že špatný stravovací návyky nemají s tloušťkou dítěte nic společného... ty spíš ovlivňují jeho vývin z hlediska nedostatečných vitaminů apod., nebo se pletu? Takže když já žeru pořád jen sladký, tak Květák přeci nepřibírá víc právě kvůli tomu...

    OdpovědětVymazat
  16. No, těma špatnýma stravovacíma návykama jsem myslela takový ty její povzdechy, že má špatnou štítnou žlázu a špatnej metabolismus cukrů a musí brát tohle a tamhle a nesmí běhat kvůli srdci a proto je tak tlustá... a přitom si cpala do huby rohlík namazanej na prst tlustě máslem a zajídala to čokoládovou sušenkou...

    jako rozhodně Květáka koj, ať jíš co jíš, protože s tvým spalováním se ničeho nebojím:)))

    OdpovědětVymazat
  17. Není ten malý němec tlustý z léků, který bere jeho matka? Pouštíme se na tenký led spekulací a dohadů...díky Squire za podněty z Porýní:-)

    OdpovědětVymazat
  18. keimilka: Nejspíš proto jí ten doktor doporučil přejít na zeleninu, možná kvůli těm lékům. Čertví. Jako Němky obecně mají ke kojení strašně kuriózní vztah, velmi brzy přechází na kravský mlíko, krabicový trvanlivý nepřevařený tady lejou do dětí od roka a znám jednu, co začala dávat dcerce plnotučný krabicový mlíko od pěti měsíců, čtvrt litra ráno, čtvrt litra večer a na oběd zeleninovou polívku, a v půl roce jí už dávala lízat zmrzlinu...:( Děcka taky žijou, nakonec, ale mně se to zdá divný, Háně má doteď práškový mlíko, vyzunkne též půllitr denně, k tomu občas kaši, občas hrnek normálního, ale dávat to dítěti pod jeden rok mi přijde fakt divný, no možná jsem divná já na německé poměry:)

    OdpovědětVymazat
  19. Tak krabicový homog. v roce mi taky přijde vostrý..Práškový jsem též dávala dlouho, má upravenou ml. bílkovinu a je to zčásti prevence alergií. Děti sice přežijou leccos, ale zhuntovat jim imun. a zažívací systém hned zkraje bych neriskovala. Tlouštka matky v době otěhotnění jde mj. dítěti do genet. výbavy, tudy může vést cesta k otylosti taky.

    OdpovědětVymazat
  20. fotka krásná ;) máš hezký vlasy a palec :)...a jaroušek je taky krásnej, i vzteklej :)

    OdpovědětVymazat