pátek 24. dubna 2009

Omeleta X hemenex

-Je to kravina, já vím. Ale vzhledem k tomu, že máme v práci hovno co dělat, tak se s Kolegyňkou už od minulého pátku dohadujeme o tom, jaký je rozdíl mezi omeletou a hemenexem. A nebere to konce. Dle mého názoru je hemenex opečená šunka (slanina) a na ní udělané vajíčko jako volské voko. Ale Kolegyňka si dělá opečenou šunku a na ní prdne rozkvedlané vajíčko a říká tomu taky hemenex. A tomu já zase říkám omeleta s šunkou. Kolegyňka za omeletu považuje rozkvedlané vajíčko, do kterého je nakrájená šunka na kostičky a pak se to teprve opéká na pánvičce!!! Na internetu jsme našly spoustu receptů na hemenex a některé jsou skutečně s rozkvedlaným vejcem! Ale zase hemenex je převzatý název z angličtiny a součástí typické anglické snídaně je přeci opečená šunka s volským vokem! Nebo ne? Jak to teda je? Moje starosti na vaší hlavu:o))

12 komentářů:

  1. já bych se přikláněla na tvou stranu :)

    OdpovědětVymazat
  2. četl jsem to asi třikrát, abych se ujistil, jestli jsem blázen já anebo vy dvě, ale k jednoznačnému výsledku jsem nedospěl...

    ale je hezké vědět, že má někdo takovéto závažné starosti ;-)

    P.S. já bych nerozkvedlané verzi říkal \"volské oko se šunkou/slaninou\" a rozkvedlané verzi hemenex. Terminus technikus \"omeleta se šunkou\" jsem v životě neslyšel ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. omeleta je dle mého názoru pouhé vejce, třeba s volským okem, či jaxe tomu říká;-) hemenex pochází z anglického \"ham and eggs\" = šunka a vejce, z toho vyplývá, že se bude pravděpodobně jednat o šunku s vajíčkem...:-))) ty rozkvedlané věci jsou přeci míchaná vajíčka..? nevím, jestli jsem úplně porozuměla textu;-)

    OdpovědětVymazat
  4. A tady vidím zásadní rozdíl mezi mojí nudou v práci a Tvojí nudou v práci. Ty se aspoň můžeš s ostatníma zabavit takovýmahle kravinama. :D Jinak omeleta je u mě jen vejce, hemenex je vejce se šunkou a jestli je rozkvedlaný nebo ne je jedno. :)

    OdpovědětVymazat
  5. tak o takovém závažném tématu jsem ještě nepřemýšlela....počkej..............ehm.........no, to bude chtít pořádný rozbor, budu na tom dělat od rána do večera a řekněme v pátek příští týden bych mohla znát odpověď.................možná:o))))!

    OdpovědětVymazat
  6. Nu..omeleta je placka...hemenex je rozšmrdlaný vejce,.úúne???

    OdpovědětVymazat
  7. že hemenex se smaží jen z jedné strany, omeleta z obou??? A taky omeleta se dělá z rozkvedlaných vajec, na hemenexu jsou krásně celé žloutky, mňam!

    OdpovědětVymazat
  8. napiště dotaz do televize, tam vědí všechno...:-)

    OdpovědětVymazat
  9. neklaním se úplně ani k jedné :-D
    pro mě hemenex = opecena šunka + vejce jako volské oko
    a omeleta = rozmíchané vejce většinou samotné a ta \"placka\" je přehnutá na půl a opečená z obou stran, eventualně uvnitř ta šunka nebo něco jiného :-D

    OdpovědětVymazat
  10. koukám, že co člověk, to názor :o))
    měla jsem za to, že je jasný, co je hemenex, stejně jako je jasný, jak se dělá řízek! óóó jak jsem se spletla!!! :o)

    OdpovědětVymazat
  11. Zrovna řešíme v práci to samé téma. Dospěli jsme k názoru, že samotné nerozkvrdlané vajíčko nazýváme volské oko, rozkvrdlaná vajíčka jsou míchaná vajíčka.
    Pergy - Pro mě hemenex jsou rozkvrdlaná vajíčka se šunkou a třeba dalšíma ingrediencema, jako je zelenina, usmazena na placku nebo tomu muzu rikat omeleta se sunkou atd. Omeleta je jen rozkvrdlana vajicka usmazena na placku. Volské oko se šunkou je nerozkvrdlané vejce a do toho zapečená šunka. Ave JÁ
    Peli - Takže za prvé, Pergy je totálně out. Můj názor na omeletu, hemenex a volské oko je takový, že omeleta je totální shit. Všechno codůmdá smíchaný dohromady s vajíčkama a švihne se to na pánev. Vznikne z toho taková placka. Volské oko je to, že když mrdnu vajíčko na pánev bez žádné jiné přísady, maximálně posolím a opepřím. Mělo by z toho vzkniknout krásné kolečko s polovičně udělaným žloutkem, pokud nejsem idiot a nespálím to. Když do takového vajíčka říznu, mělo by krásné vytéct. Hemenex je úplně to samé, ale do toho vajíčka vhodíme slaninku nebo šunčičku. Tož toto je můj názor. Dík Váš šéfkuchař Michal

    OdpovědětVymazat