středa 8. dubna 2009

Velikonoce, Velikonoce přicházejí!!!

-Jsem se letos rozhodla, že poprvé, co bydlím u Milovaného, nebudu ignorovat Velikonoce… nabarvím vajíčka!!! Ale samozřejmě je nebudu dělat stejně jako moje mamka – to je moje úchylka – dělat všechno jinak než ona… a tak jsem u kolegyně vyloudila návod, jak se obarvují vajíčka na přírodno, ne s použitím umělých barviv jako to dělá mamka… jsem netušila, že je to tak jednoduché – horkou vodou zalít šlupky od cibule, přidat do toho ocet a do toho už jen vajíčka… koupila jsem si fáče (tedy ne fáče ale hydrofilní obinadlo, jak jsem byla v lékárně poučena), za barákem natrhala nějaké listy od pampelišek a ještě nějaký zelený NĚCO, co rostlo vedle… No a včera jsem se do toho pustila… ježiš takovýho sraního, než jsem tam nainstalovala ty listy a zafačovala to!!! Navíc mi ta barva nějak extra nechytla – ty vajíčky jsou pořád nějaký spíš žlutý (takový připochcaný) než hnědý, jak jsem je očekávala… no a tak se tam válí ještě teď… Ráno říkám kolegyni, od níž jsem recept dostala, že mi asi něco zapomněla říct, že se mi to nějak nechytá!!! Načež se ona hrozně začala divit, že jsem už barvila vajíčka? Takhle brzy??? Prý mi možná do pondělí ani nevydrží, že jsem je měla barvit až o víkendu… hmmm no tak jsem zase jednou byla akčnější než se ode mě očekávalo… poté jsem já s hrůzou zjistila, že jsem do vody nepřidala ocet (jednu ze dvou ingrediencí pokud nepočítám vodu) a zřejmě proto barva nehnědne… Dále chystám na víkend pečení nádivky, tak snad v této velikonoční tradici budu úspěšnější! Co myslíte, můžou ta vajíčka vydržet do pondělka??? Chybami se člověk učí, že???

11 komentářů:

  1. vydrží v ledničce docela dlouho. Co pamatuju, tak bratrovy velikonoční úlovky bývaly poživatelné ještě týden po velikonocích. Jo - a u nás se teda ocet do šlupek nedával. Jen šlupky, studená voda, do toho vajíčka a vařit tak 20 minut... Ale seš odvážnější než já, já radši na Velikonoce každoročně mizím z trvalého bydliště ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. no to jsem si říkala taky, že jsme je vždycky konzumovali hodně dlouho po velikonocích... jenže ono prý umělý barvivo to vajíčko nějak zakonzervuje, kdežo napřírodno to je stejné jako jen uvařené vajíčko... což jsem nevěděla!

    OdpovědětVymazat
  3. ja to delam bez octa, zaklad je hodne slupek a je to takova pekna hneda barva :))

    OdpovědětVymazat
  4. pěknou hnědou barvu mám - ale v tý vodě a ne na vajíčkách!!! :o(((

    OdpovědětVymazat
  5. Já si taky pamatuju, jak jsme tohle dělávaly s babičkou. S pampeliškama a obinadlem jsem si vždycky vyhrála, ale jak babča dělala \'barvidlo\', to fakt nevím, nikdy jsem to neřešila... tak třeba víc šlupek?:-)

    OdpovědětVymazat
  6. To se dozvídám věci, zas jsem o něco chytřejší. Budu muset nahlásit mamině, aby si barvení ve šlupkách nechala až na neděli, když teda nebudou tak kvalitně ty vaja konzervovaný ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. musíš mít hoodne moc šlupek, pak by to mělo klapnout :) my barvíme jen takhle..

    OdpovědětVymazat
  8. Sabina: my jsme vždycky barvili doma jen v umělotinách a s nálepkama:o))

    evitschka: člověk se pořád dozvídá něco nového - já třeba do nedávna nevěděla, že šlupky od cibule se používají jako barvivo :o)

    pritelkyne: na radu kamarádky jsem do těch šlupek s vodou ještě přisypala kafe!!! Tak jsem zvědavá, co za hybridy mi z toho vyleze .o)

    OdpovědětVymazat
  9. jarmilka - jo, to my taky. Ale byl to takovej kýč. Radši jsem měla přírodně obarvený vajíčka a obtiskem pampelišek:-) Tak dej vědět, jak to ve finále s poněkolikátým barvením dopadlo;-)

    OdpovědětVymazat
  10. s barvenim nepomůžu... rozhodla jsem se, že letos budu mít hezký a že kraslice a že do nich udělám simetriské (nejen dvě) dirky, že udělám jakousi mozaiku, kterou dokreslím a dobarvím.. skončila jsem u direk...

    OdpovědětVymazat
  11. Sabina: tak vajíčka jsou nakonec obarvená, to kafe asi pomohlo... jsem na sebe tak pyšná :o))

    suzuki: tak to jsi skončila brzy :o)

    OdpovědětVymazat