čtvrtek 16. dubna 2009

Záchranná akce

---V autobuse, kterým jsme chtěli jet včera s Milovaným domů, dostal nějaký pán záchvat bůhví jaký. Seděl v zadní části takového toho starého zájezdového autobusu. My seděli asi 4 sedačky před ním. Zaslechla jsem nějaké divné zvuky a první co mě napadlo: „Co to s námi jede za ožralu, panebože?“… Pak někdo začal křičet o jakémsi záchvatu a ať někdo zavolá záchranku… Milovaný se začal prodírat dopředu k řidiči, který neměl páru o tom, co se mu vzadu v busu děje. U toho začal nějaký kluk za námi volat tu záchranku. Jenže k nemocnému pánovi se nikdo dvakrát nehrnul. Milovaný zavolal: „Je tu nějaký zdravotník?“, jsem tak zblblá z filmů, že jsem stoprocentně očekávala osobu, která se vyžene odnikud s kufříkem v ruce a bude už zdálky volat: „Pusťte mě k němu, jsem lékař.“, ale bohužel jsme nebyli ve filmu a nikdo takový se neobjevil. A tak se můj neohrožený Milovaný vrhl k chlapovi, ještě se k němu přidal nějaký mladý kluk a skrz zdravotníka na telefonu je navigoval klučina, který volal záchranku… Chlap měl i nějakou křeč, Milovaný mu vrazil ruku do pusy, za což si vysloužil pěkně pokousanou ruku… Zařvala jsem na řidiče, ať otevře zadní dveře, aby tam šel vzduch. Rychleji bych já zhubla, než ten řidič ty dveře otevřel. Při záchranné akci dále vybíral od lidí peníze a lifroval je do autobusu… No fakt paráda… Jen jsem čekala, že až bude odjezdový čas, že prostě dveře zavře a odjede i s tím chlapem se záchvatem. Nakonec se Milovanému a jeho „týmu“ povedlo chlapa uklidnit a i se probral. Nevěděl, která bije, byl v šoku, ani neměl páru, že byl v bezvědomí… do 6 minut od zavolání přijela záchranka, chlapa naložili a to je konec příběhu a my se odebrali ku domovu. Jenže od té doby mi to šrotuje v hlavě. Jak já bych se v takové situaci zachovala? Kdybych byla jediná, kdo by mohl pomoci? Vždyť já vím kulové o první pomoci! Svou pomocí bych tak akorát postiženému ublížila a ne pomohla. U mě by bylo asi nejlepší, kdybych ho jen pohladila. To by mu sice nepomohlo, ale ani neublížilo. Ale takhle to nechci. Chtěla bych být schopná člověku pomoci nebo dokonce zachránit život. Nechci být jen pasivní přihlížející, protože jsem se včera přesvědčila, že takových je víc než dost. A tak jsem zabrouzdala na internetu, našla 12-ti hodinový kurz první pomoci, na který půjdu já a Milovaný, protože včera se sice předvedl jako odvážný to muž, ale o první pomoci ví taky kulový. A nechci doma slyšet žádný kecy. Prostě půjdeme. Stojí to 800 za jednoho, což není nic hrozného. Domluvila jsem…

11 komentářů:

  1. Jo jo kurzy první pomoci jsou fajn...zrovna včera jsem zjistila, že se jeden časopis místo vydávání nových recenzí motorek bude věnovat první pomoci...a píšou o tom moc hezky...
    jinak maminka milovaného mi slíbila, že mě naučí zašívat rány, prý budeme trénovat na kuřeti...:-) ham ham

    OdpovědětVymazat
  2. Hm, na kurz první pomoci jsem byla pozvaná svojí šéfkou z druhé práce. Má vzdělávací agenturu a pořádala to v Brně. Ale přišla mi do toho operace, tak jsem to propásla. Celkem mě to mrzí, protože pomoct druhému taky nedokážu jinak než zavoláním záchranky :-(

    OdpovědětVymazat
  3. suzuki: ježiš, to doufám, že nebudu nikdy potřebovat umění zašívání rány!!! Tady by nastal jiný problém - asi bych omdlela!!!

    evitschka: no já si v tu chvíli nemohla vzpomenout na jiné číslo záchranky nežli 911, takže já bych tu záchranku možná ani nezavolala!!!

    OdpovědětVymazat
  4. já bych si vzpoměla možná na číslo na informace.. snad by mi tam poradili...:-)
    No zašívání by se mi hodilo, jak jsme byli v Řecku a kamarád (zvyklej porážet dobytek) se pěkně říznul na ruce při krájení melouna...tenkrát to na šití bylo, ale bál se, takže se opil a tahej ho někam na motorce ožralýho, takhle by ho kluci podrželi a já bych udělala (ne fik fik...) ale šiv šiv..:-)

    OdpovědětVymazat
  5. hmm pokud bys už ale taky nebyla opitá :o)
    Mně cizí krev vadí, na svojí se nemůžu vynadívat, ta mi nic nedělá, ale z cizí je mi šoufl!!!

    OdpovědětVymazat
  6. ty bys nemohla bejt upír...:-)
    ne ne to bylo po ránu a navíc jsem cítila za něj zodpovědnost...a když bych se picla, tak by to měl zašitý trošku šejdrem, alespoň by mohl machrovat...:-)

    OdpovědětVymazat
  7. já bych asi taky nepomohla.. ale každej z mých známých, který se k něčemu nachomejtli trdili, že jednáš naprosto klidně i instinktivne.. moc tomu nevěřím..
    my jsme doma s tatínkem řešili co delat, když bourá motorkář, ty mu potřebuješ dát umělé dýchání a on má helmu na hlavě.. jestli sundavat a riskovat, že mu uděláš něco s pátěří nebo ne (nakonec mu jí nesundali, protože kluk chytil trochu dech sám, ale stejně mu to nepomohlo :-( ) přece jen u motárkářů je helma a kombinéza většinou to jediné co je drží pohromadě

    OdpovědětVymazat
  8. pritelkyne: no ale neni možno jednat instinktivně, když nic nevím!

    PJ: už jsem přihlášená... nakonec mi bude dělat parťáka sestra místo Milovaného, ale co...

    OdpovědětVymazat
  9. To je opravdu hrdina ten Tvůj milovaný! Že mu gratuluji a plácám po ramenou! Nechal se pokousat a chlápka z toho dostal, fakt šikula! Až si ten kurz uděláte, napiš sem pak nějaké rady!

    OdpovědětVymazat
  10. určitě o tom bude článek - Kterak se ze mě stala záchranářka:o)

    OdpovědětVymazat