neděle 3. července 2011

Dudlík...

-Kamarádka mi nedávno celá naštvaná vyprávěla, jak byla na nějaké oslavě a nechala na chvíli svého dvouměsíčního syna s maminkou své kamarádky. Synek měl zrovna řvavou, což mívá docela často. Bylo jí podezřelé, že když si ho od maminky brala, tak byl spokojený a neřval. A pak se s hrůzou dozvěděla, že milá maminka tomu malému miminku namočila dudlík do medu a pěkně mu ho narvala zpátky do pusy! Tak to je teda mazec! Sladké a ještě takový alergen jako med a navíc cizí ženská, která si tohle dovolí! Fakt mazec!!! No myslela jsem si, že tohle už nic nemůže předčít, čeho budu svědkem. Ale to jsem se pletla! V pátek jsem byla s Květákem v nosítku na obvyklé dopolední obchůzce městem. Potkala jsem spolužačku ze základky, která má kluka o dva měsíce mladšího. Šla s maminkou, tak jsme se zastavily na kus řeči. Což znamená, že jsme obhlídly dítka té druhé, obě jsme v duchu usoudily, že ten náš je hezčí… a pak přišlo obvyklé vyptávání na nosítko a jestli se to Květákovi líbí – jakoby to snad nebylo poznat z toho, jak seděl a nedutal a jen čuměl, kde se co šustne! Celou dobu jsem byla neskutečně konsternovaná tou maminkou/babičkou. Tedy ani ne tak jí jako jejími zuby. Je to velice pěkná ženská – až na ty zuby. Něco tak žlutého jsem neviděla! Pořád jsem jí musela civět do huby! Když má někdo žlutý zuby, tak je ve skutečnosti nemá žlutý, ale spíš takový béžový. Jenže tohle byly fakt žlutý zuby!!! Vypadalo to fakt hrozně! A tahle maminka se ládovala perníkem a když dojedla, vzala malému dudlíka, ocucla ho!!! A se slovy: „Dej si taky perník.“, mu ho vrazila zpátky do pusy!!!!!!!! Málem jsem se poblila! Bylo by to hrozný, i kdyby to udělala toho dítěte vlastní maminka, natož babička! A ještě ke všemu babička s takovým stavem chrupu! Chudák kluk. Reakce od mojí spolužačky byla veškerá žádná. Ani nevypadalo, že by jí to třeba zaskočilo, a s mámou by si to vyřikala pak v soukromí. Takže to bylo jasný – u nich v rodině běžná praxe. Bůhví kdo všechno mu takhle dudlíka ocucává! Jednou jedinkrát jsem Milovaného přistihla, jak ocucnul dudlík, když Květákovi spadnul na zem a ten si ode mě vyslechl! Prý že to bylo poprvé, co to udělal. Nevěřím mu, každopádně jsem si jistá, že to bylo naposledy! Květák nemá moc šancí, že by mohl mít někdy v budoucnu extra zdravý chrup, když má za rodiče nás dva, ale třeba… nebudu to schválně ještě zhoršovat :o(

23 komentářů:

  1. Žádné z našich dětí nemělo dudlík, čímž se naprosto eliminuje nebezpečí, že by ho někdo olizoval:-), každopádně často maminky dělají to, že jako přiolizují lžičku, kterou děti krmí, to je taky síla, která se ovšem semtam přihodí:-))

    OdpovědětVymazat
  2. ehm, budu za prase, ale na olizování lžičky maminkou mi nic zas tak děsivého nepřijde... vždyť matka s dítětem sdílí svoji imunitu, to by mu ani nesměla dát pusinku a nejlépe ještě nosit roušku, jak se to dělalo před x lety... každopádně ocumlávání cizí osobou a ještě za účelem ochutnání perníku, to je už hodně silný kafe...

    OdpovědětVymazat
  3. Mod., bez dudlíku si nedovedu život s Květákem představit :o))

    ngvadi, ono jde o bakterie, který má dospělý člověk v puse a tím olizováním lžičky/dudlíku se dostanou do pusy dítěte a podporují kažení zubů/budoucích zubů... takže pusinkovat můžeš jak chceš, ale olizovat neee :o))

    OdpovědětVymazat
  4. kažení budoucích zubů? to jde?

    OdpovědětVymazat
  5. co já vim? Četla jsem o tom článek, tak asi jo :o)) prostě se tam ty bakterie dostanou a dělají neplechu a má to vliv na zuby...

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle jsem nezažila, Háně dudlík odmítala do 3 měsíců, pak ho občas měla a v deseti měsících ho nekompromisně navždy vyplivla. Takže ji ani nikdo nemohl \"kazit\":)

    OdpovědětVymazat
  7. Já myslím, že budoucí zuby se kazit nemůžou a posilování imunity vlivem cizích bakterií prý je dobré, říkával náš dětský doktor:-), přesto olizování dudlíků i lžiček, a to i maminkami, je nechutné, alůe ať si to každý řeší po svém, u nás děti lezly po zemi mezi pesami a nikdy nemocné nebyly, zuby taky zatím zkažené nemají, ale všem rostou křivé, bůh ví, čím to je:-))

    OdpovědětVymazat
  8. Jarmilko, Gremlinům, sem se taky snažila sem tam dudlík nacpat, ale nekompromisně ho ihned oba vyplivli:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Dudlik nevedem, ale verim ze moje maminka by ho v medu matlala.. Me se hnusi olizovani lzicky pri krmeni

    OdpovědětVymazat
  10. Pokud babička (nebo matka) nemá AIDS nebo syfilis, tak jde o h...o.
    Příklad: Dítěti upadne rohlík na zem. Jakmile to matka uvidí, tak dítěti rohlík sebere se slovy fuj a vyhodí ho. Pokud to ale neuvidí, tak dítě rohlík okamžitě strčí do pusy a s klidem ho sní. Dítě přežije bez větších zdravotních následků.

    OdpovědětVymazat
  11. Mod., ngvadi, tak jsem si dala tu práci a zapátrala ve starých Maminkách a tedy ten článek, který mám na mysli, jsem nenašla, ale našla jsem jiný... takže: první mléčné zoubky se miminku vyvíjejí už v šestém týdnu těhotenství a stálé stoličky a řezáky okolo pátého měsíce gravidity, takže jsem nepoužila správně výraz \"budoucí zuby\", protože žádné takové nejsou... dále: zubní kaz musíme chápat jako infekci. Kazotvorné bakterie se přenesou z úst pečovatele do úst dítěte. Proto je důležité tento proces minimalizovat a vyhnout se nevhodnému chování, tedy neolizovat dítěti dudlík nebo lžičku a podobně.

    OdpovědětVymazat
  12. Lempe, ale jde prostě o to minimalizovat ten styk, jinak bysme ho taky mohli nechat matlat se v hovnech! Vždyť je to jedno, kdybysme si toho nevšimli, tak by se v tom stejně matlal!!! To je dost špatný přístup!

    OdpovědětVymazat
  13. jarmilko, nojonooo, jenže v maminkách a betynkách se taky píše, že máš každej den vytírat byt domestosem, aby nějaká bubu bakterie neohrozila život tvého dítěte... tohle chce brát asi trochu s rezervou, odkud má dítě vzít imunutu, když se s první bakterií setká až ve školce?

    OdpovědětVymazat
  14. jenže není bakterie jako bakterie... nemyslím si, že zrovna o chrupu platí, že by sis měla vytvářet nějakou iminutu a cíleně si tam zanášet bakterie! O ten prostě pořádně pečovat musíš, když ho chceš mít v pořádku!
    a jinak samo beru Maminku s rezervou, ale když jí mám zadara, tak proč bych si jí nepřečetla? .o))

    OdpovědětVymazat
  15. No, Žmur dudlíky taky úspěšně ignoruje, ale místo nich používá plyšovou pidizvěř z Ikei a ta se teda válela, přiznávám dobrovolně, taky už skoro úplně všude (jinak bych mu ty hračky musela přivázat na pusu jako roubík). Nic mu neolizuju, to mi přijde taky protivný, ale myslím, že když se to poválí v parku v trávě, tak je proti tomu má slina docela slabej odvar:) Mimochodem, kojení je taky čuňárna, když to vezmeš z přísně bakteriologického hlediska...pokud se bradavky nesterilizují před každým použitím:)))

    OdpovědětVymazat
  16. tak to je jasný, že před bakteriemi dítě neubráníš a ani by to člověk neměl chtít, protože imunita nějaká musí být! Ale nebudu mu zvyšovat riziko zubního kazu, když tomu zabránit můžu... když si do pusy strčí nějakou hlínu, tak může mít maximálně žloutenku a ne zubní kaz :o))

    mně třeba to olizování jako takový od vlastní matky nepřijde nijak extra odporný - je to jen nebezpečný a to je důvod, proč to nedělám!

    OdpovědětVymazat
  17. Ježiš vy naděláte, von na ten med umřel nebo co? :))

    OdpovědětVymazat
  18. to si povíme, jaký na to budeš mít názor, až dojde i na tebe :o))))
    mě se třeba Květák po medu osypává, takže bych z toho určitě radost neměla... nehledě na to, že nechci, aby si zvykal na sladký už takhle malej...

    OdpovědětVymazat
  19. Olizovat dudlík není rozhodně nic moc a myslím, že máš pravdu, dá se tím podpořit tvroba zubního kazu. Já osobně jsem teda z těch co těmhle rizikům předcházejí, než je potom hasí.

    OdpovědětVymazat
  20. Jarmilko, já tě chápu, chováš se naprosto přirozeně. Ale na druhou stranu: nejzdravější zuby a pleť u nás mají sociální menšiny, které nepoznaly mýdlo a kartáček na zuby do svých šesti let. http://www.tyden.cz...vi_12884.html

    OdpovědětVymazat
  21. Lempe, to je stará známá věc, ale o zubech jsem si tam nikde nepřečetla, že si je nečistí a nemají kazy :o))) na zuby prostě platí stejná pravidla a to pro všechny!
    ale je fakt, že mého bývalého děda si prý místo čištění zubů vyplachoval po ránu pusu zelenou a měl je jak perličky... ale to Květáka učit nebudu :o)))

    Blanko, no já od svých 18 jenom hasím a hasím, toho chci Květáka ušetřit, protože to neni nic moc příjemnýho (ani levnýho) :o((

    OdpovědětVymazat
  22. pokud není nutný, tak bych dudlíka, taky asi neolízla...to by ho to mimčo muselo zahodit na zem, nesměla bych mít flašku s vodou a muselo by ho urputně vyžadovat... jinak jsem viděla jak vypadají mléčný zuby u dětí, kterým se máčel dudlík v medu.. pěkný černý frantíci...ble...BTW: při popisování aby si dalo taky perník se mi značně zvdl žaludek...naštěstí jsme ničím takovým projít nemusela...

    OdpovědětVymazat