úterý 2. června 2009

Zpackaný život

-Dneska jsem se svým novým pracovním týmem (mimochodem, už si zvykám:o) vyrazila na pozdní obídek. Z práce jsme odešly dříve bez toho, že bychom si to musely nadělávat... no prostě ideál... V příjemné pizzerii jsme na zahrádce strávily čtyři hodinky a místo, abychom se bavily o pracovních záležitostech a probíraly pracovní problémy (což byla podmínka toho, že si brzký odchod nemusíme nadělávat) jsme probíraly kde co... No a tak jsme se dostaly přes tchyně, děti (jedna z nás je mamina a druhá se již osm měsíců snaží dostat do požehnaného stavu) a pubertu dostaly až k tématu drogy... co kdo zkusil a nezkusil a proč a z toho jsme se dostaly k literatuře na téma drogy a věci s tím spojené... Memento, My děti ze stanice Zoo, Matka Davida S. narozeného "nevim kdy"... mluvily jsme o tom, jak na nás která kniha zapůsobila a proč... no a já si u žádné debaty o knížkách (a nemusí být zrovna na téma knížky o drogách) neodpustím zavzpomínat na knížku "Zpackaný život" od Yvonne Keullusové (napsala i více známou knihu Matka Davida S. ...). Tahle knížka na mě nějak nezapomenutelně zapůsobila, hrozně mě, co se týče příštích zkušeností s drogami (kromě trávy žádných) ovlivnila (a mimo jiné i knížky od Lenky Lanczové - několik let jsem žila v bludu, že potkám vysokoškoláka, který od 10 let ví, co chce v životě dělat a tvrdě si jde za svým, má modré oči, je férový a na rozdíl od Mirka Dušína se líbá a moderně se obléká a připraví mě o panenství - no ale to jsem trochu odbočila). Když jsem dočetla tuhle knihu, brečela jsem jako želva. Nemohla jsem být doma sama. Radši jsem šla na návštěvu k babičce a to už je co říct, protože jsem v té době byla v pubertě a to, co jsem fakt bytostně nesnášela, byly návštěvy u prarodičů! Nejhorší na tom je, že když jsem o ní holkám dneska vyprávěla (každému vyprávím jen začátek a konec), zase jsem cítila, jak se mi derou slzy do očí... No a kdysi jsem o ní už Kolegyňce vyprávěla a ona dneska říkala, že už se na ní ptala v několika antikvariátech a nikde jí nemají. Já už tu knihu taky neviděla od svých -nácti. No a co se nestalo - jedu po posezení domů autobusem do Městečka, vedle mě si sedne slečna, vytáhne si čtivo a já nestačím zírat - ZPACKANÝ ŽIVOT! V obalu jaký si pamatuji!!!! Měla jsem sto chutí knihu jí vyrvat ze spárů a utéct s ní!!! To je určitě nějaké znamení. Kdybych tak věděla jaké!!! :o)

15 komentářů:

  1. zrovna dneska jsem si v knihovně půjčila dvě drogový knížky a když si tady nadhodila tuhle už už jsem se těšila, že bych si ji taky přečetla, ale zalovila jsem v knihovním katalogu a nic :-(

    OdpovědětVymazat
  2. hmm u nás v knihovně jí určitě mají, tedy aspoň mívali, když jsem tam před lety chodila... ale jestli na ni někde narazíš, tak rozhodně za přečtení stojí!!! :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Zpackaný život jsem nečetla, ale Memento ano a dokonce několikrát - moc se mi líbilo. Jo jo, s Lanczovou jsem vyrostla a též snila o tom, jak si pro mě přijede princ na bílým koni. A zatím si pro mě přijel motorkář, kterej dává přednost kamarádům. No hrom aby do toho:-)))

    OdpovědětVymazat
  4. Lanczová byla očividně mimo mísu :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jsem četla My děti ze stanice ZOO a i to mi stačilo, abych se na drogy nepodívala... Zkusím se mrknout k nám do knihovny, že bych si jí taky přečetla, ale myslím, že taková vesnická knihovna jí mít nebude...uvidíme.
    Jiank Lancczovou čtu ráda i dnes. Ano, je mimo mísu, ale tak hezky se po ní usíná:o))!

    OdpovědětVymazat
  6. no já jsem už zjistila, že Zpackaný život spousta lidí nezná, přitom kdekdo četl Matku Davida S. ...
    no my v Městečku taky nemáme nějakou obr knihovku, ale tuhle knížku mívali i ve dvou výtiscích :o)

    OdpovědětVymazat
  7. tady je knihovna docela velká a nic :-( o drogách jsem nedávno četla hezkou knížku - Mé syny zničil heroin. Ještě se podívám po té Matce Davida S.

    OdpovědětVymazat
  8. tak to zase neznám já...
    to je něco staršího? Protože jestli to už bylo vydané před desesti lety, tak je hodně divné, že jsem se k tomu nepropracovala :o)

    OdpovědětVymazat
  9. hmm to nevypadá špatně, jeslti jí někde v knihkupectví potkám, zkusím to...
    Matka Davida S. je taky psaná z pohledu rodiče... doufám, že takovou zkušenost nikdy mít nebudu:o(

    OdpovědětVymazat
  10. Jo a Lanczovou máme \"celou\".-)))To víte...dvě dcery.-))))))))))))

    OdpovědětVymazat
  11. Memento a Matku Davida S. mám. Zpackaný život ne, ani neznám, zkusím sehnat.-))

    OdpovědětVymazat
  12. já měla taky slušnou sbírku Lanczové, ale jak už to bývá u těch blbců, co si kupují knihy za své penízky - půjčíš někomu... nevrátí!!! :o((

    OdpovědětVymazat
  13. Matku Davida S. u nás mají, tak pro ni zítra naklušu :-)
    teď tu mám knížku o tom klukovi co pašoval drogy z thajska a zůstal tam ve vězení, jsem na to docela zvědavá

    OdpovědětVymazat
  14. tak pak dej vědět, jak se ti to líbilo:o)
    jsem viděla nějaký film o třech klukách, co je chytli v Thajsku s drogama... to byl docela masakr!

    OdpovědětVymazat